''Ako ih zarobimo...''

Rusi upozoravaju strane borce: Razmislite sedam puta prije pristupanja ukrajinskoj vojsci

"Želim službeno naglasiti da plaćenici koje Zapad šalje kako bi pomogao nacionalističkom kijevskom režimu (...) nemaju pravo na status ratnog zarobljenika", kazao je u četvrtak glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov''
Vijesti / Svijet | 03. 03. 2022. u 17:58 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusija je izdala upozorenje strancima koji se planiraju boriti protiv ruskih snaga u Ukrajini da će se suočiti s kaznenim progonom u slučaju pada u rusko zarobljeništvo.

"Želim službeno naglasiti da plaćenici koje Zapad šalje kako bi pomogao nacionalističkom kijevskom režimu (...) nemaju pravo na status ratnog zarobljenika", kazao je u četvrtak glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov, piše Hina pozivajući se na novinsku agenciju Interfax.

Konašenko je poručio da bi svaki stranac "trebao sedam puta promisliti" prije pristupanja ukrajinskoj vojsci jer će ih Rusija smatrati "kazneno odgovornima ako ih uhvati".

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pozvao je strance da se pridruži ukrajinskoj borbi protiv Rusije, jamčeći ulazak u zemlju bez vize za sve strane borce.

Zelenski je procijenio u četvrtak da će planirana postrojba sastavljena od stranih dobrovoljaca imati oko 16 tisuća boraca.

Ukrajinski je predsjednik naglasio da su prvi strani dobrovoljci već stigli.

"Dolaze obraniti slobodu i život. Za nas, za sve nas", poručio je.

Više od 1000 stranaca se dosad pridružilo ukrajinskoj borbi protiv Rusije, prema ukrajinskim podacima.

"Dobrovoljci iz 16 zemalja diljem svijeta došli su u Ukrajinu spremni boriti se rame uz rame s ukrajinskim narodom protiv agresora", rekao je novinarima u srijedu ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba. "Njihov broj je već premašio 1000", rekao je.

Hrvatski mediji su proteklih dana izvještavali da se u Ukrajinu uputila i "veća grupa" dobrovoljaca iz Hrvatske.

Kopirati
Drag cursor here to close