Hakerski napadi

Rusi se infiltrirali u Ministarstvo vanjskih poslova: Ponajviše zabrinjava Orbanovo zataškavanje

Dokument koji je objavio šef mađarske signalno-obavještajne agencije u rujnu 2021. otkriva da su se ruski hakeri uspješno infiltrirali u Ministarstvo vanjskih poslova.
Vijesti / Svijet | 17. 05. 2024. u 10:03 Bljesak.info
Zašto Mađarska pomaže Rusiji?

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Interno izvješće, do kojeg je došao 444. hu, pokazuje opseg ruskih hakerskih operacija usmjerenih na mađarsko Ministarstvo vanjskih poslova. Dokument koji je objavio šef mađarske signalno-obavještajne agencije u rujnu 2021. otkriva da su se ruski hakeri uspješno infiltrirali u Ministarstvo vanjskih poslova. Suprotno službenim izjavama, koje su umanjile ozbiljnost napada, izvješće sugerira da je Orbánova vlada bila uključena u sustavno zataškavanje, piše InsightHungary.

"Ugrožena je usluga imenika, usluga e-pošte, usluga poslužitelja datoteka, neodređeni broj korisničkih radnih stanica, uključujući administratorske račune s najvišim privilegijama, koji opslužuju sustave Ministarstva vanjskih poslova i upravljaju identifikacijom korisnika i upravljanjem povlasticama. Ukupan broj pogođenih radnih stanica i poslužitelja bilo je više od 4000 odnosno 930", stoji u izvješću. "Nedavni napadi pripisani su APT 28 (ruski, GRU) i APT 29 (ruski, FSB protiv SVR) putem atributa napada". (Skraćenica APT odnosi se na 'naprednu trajnu prijetnju'. Ova se oznaka daje hakerskim skupinama, obično državnim ili pod državnim pokroviteljstvom.)

Orbanova vlada se nije uspješno suprotstavila napadima

Prije dvije godine Direkt36 napisao je istraživački članak o napadu na sigurnost u kojem su otkrili da su ruski državni akteri hakirali mrežu mađarskog ministarstva vanjskih poslova, pa čak i sigurnu mrežu koja prenosi povjerljive podatke. U izvješću se također navodi da se Orbanova vlada nije uspješno suprotstavila kibernetičkim napadima koji su se ponavljali u posljednjih deset godina. Ministarstvo i nekoliko političara iz Fidesza tada su demantirali ove napise.

Prošlog je tjedna mađarski premijer Viktor Orbán telefonski razgovarao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim. Prema riječima Orbánova tajnika Bertalana Havasija, glavni razlog poziva bio je "preispitivanje svih važnih elemenata mađarsko-ukrajinskih odnosa". Havasi je istaknuo da je značajna tema razgovora bilo "pitanje rata i mira".

Zelenski je na Platformi X rekao: "Koordinirali smo sljedeće korake za rješavanje čitavog niza bilateralnih pitanja na obostrano koristan način. Također smo razgovarali o integraciji Ukrajine u EU", dodajući da su se dotakli i težnji Ukrajine za pristupanjem EU. "Uvjeren sam da će brzo pristupanje Ukrajine EU biti od koristi objema našim državama", rekao je Zelenski. Orbán i Zelensky već neko vrijeme nisu imali bilateralni sastanak.

Mađarska planira uspostaviti vojni obavještajni centar u Čadu, što je izazvalo zabrinutost među saveznicima u EU i NATO-u da bi taj objekt mogao unaprijediti ruske interese, izvještava istraživački list VSquare. Citirajući dužnosnika srednjoeuropske vlade, izvješće sugerira da su mađarski deklarirani ciljevi "borbe protiv terorizma i kontrole migracija" u toj afričkoj državi samo krinka.

Obavještajni centar u službi ruskih interesa

"Od Prigožinove smrti i raspada Wagnerove skupine, Rusija je izgubila dio utjecaja u Africi. Bojimo se da bi ovaj mađarski vojni obavještajni centar potencijalno mogao služiti ruskim interesima", rekao je dužnosnik. Izvor je dodao da su ličnosti iz Kremlja, poput Sergeja Lavrova, istaknutog ruskog izaslanika u Africi, možda potaknule akcije Mađarske.

Predstavnici NATO-a i EU-a izvijestili su VSquare da mađarska misija nije povezana s NATO-om, EU-om ili UN-om te da je poduzeta bez koordinacije s NATO-om.

Luksuzni stan u Dubaiju za više od milijardu forinti kupila je tvrtka povezana s najbližim krugovima Ádáma Matolcsyja, sina guvernera središnje banke Györgyja Matolcsyja, piše istraživački list Direkt36. Stan se nalazi na devetom katu One at Palm Jumeirah luxury condominium.

Istraga otkriva da su kontakt podaci Future Holding Limited povezani s tvrtkom koju su osnovali Ádám Matolcsy i njegova bivša supruga koja je bila u braku s njim u vrijeme transakcije.

Vlasnik apartmana dao je e-mail adresu koja završava na glamorous.hu, koji je najvjerojatnije koristila Tímea Matolcsy, tadašnja supruga Ádáma Matolcsyja, u trenutku transakcije. Domenu je registrirao Glamorous Kft., koji je u međuvremenu prestao postojati, ali je u to vrijeme bio u vlasništvu Ádáma Matolcsyja. Podaci koji su procurili pokazuju da je Future Holding dobio 40 posto popusta na kupoprodajnu cijenu stana koji je tada još bio u izgradnji, a koja je mogla iznositi blizu dvije milijarde mađarskih forinti.

Kopirati
Drag cursor here to close