brane nacionalni interes

Rusi otkrili što rade u Siriji: Ako ne iskorjenimo teroriste doći će u Rusiju

Vijesti / Svijet | 18. 10. 2015. u 07:12 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski premijer Dmitrij Medvedev rekao je da Moskva u Siriji brani svoje nacionalne interese i da joj nije stalo do toga da sirijski predsjednik Bashar al-Assad ostane na čelu zemlje.

"Nije važno tko će voditi Siriju. Ne želimo da Islamska država vodi Siriju. To moraju biti civilizirane i legitimne vlasti. Sirijski narod odlučit će tko će voditi Siriji", istaknuo je Medvedev,.

Dodao je kako se Rusija ne bori za pojedine čelnike, nego brane svoje nacionalne interese (...) i od prijetnje islamističkih ekstremista.

"Kao drugo, imamo zahtjev legitimnih sirijskih vlasti: to je osnova za naše djelovanje", dodao je.

"Predsjednik Vladimir Putin je rekao: očito je da će, ako ne iskorijenimo te teroriste ondje gdje se nalaze, oni doći u Rusiju", dodao je.

Istaknuo je da Rusiji nije stalo da sirijski predsjednik Bashar al-Assad i ubuduće vodi zemlju, dodajući da bi ga mogao naslijediti bilo koji drugi političar, samo ne Islamska država, javlja Hina.

Napomenuo je ipak da Rusija trenutačno "postupa na osnovi činjenice da je Assad legitiman predsjednik".

Rusija je 30. rujna pokrenula veliku zračnu operaciju protiv terorističkih skupina u Siriji. Medvedev je također kritizirao odluku SAD-a da ne pošalje izaslanstvo u Moskvu na razgovore o sirijskoj krizi te da ne primi rusko izaslanstvo u Washingtonu koje je on trebao predvoditi.

"Mislim da je to glupo", rekao je. "Amerikanci su time samo pokazali svoju slabost." Medvedev je ocijenio da je zračna operacija međunarodne koalicije predvođene SAD-om u Siriji imala "gotovo nikakav" učinak na Islamsku državu i da "samo ruska intervencija mijenja situaciju na terenu".

Kopirati
Drag cursor here to close