Ofenziva u Siriji

Rusi napreduju - Kurdi sklopili savez s Arapima

Vijesti / Svijet | 12. 10. 2015. u 13:20 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sirijska vojska i koalicijske snage uz potporu ruskih ratnih zrakoplova napreduju u sklopu ofenzive pokrenute protiv pobunjenika, objavio je sirijski Opservatorij za ljudska prava. Kako navode, riječ je o najžešćim okršajima u posljednjih tjedan dana.

Ruski su zrakoplovi izveli najmanje dvadeset zračnih napada na gradove u pokrajini Hami čije su djelove zauzeli borci Hezbolaha i sirijske vojske.

Zahvaljujući ruskoj intervenciji snage lojalne predsjedniku Bašaru al Asadu u proteklih su nekoliko dana ponovno zauzele djelove teritorija na zapadu zemlje. Moskva je priopćila da je u zadnja 24 sata uništeno 60-ak pobunjeničkih položaja u Siriji, zapovjedni stožer i skladišta streljiva.

Službena Moskva tvrdi da su ciljevi zračnih napada položaji Islamske države, no u većini napada pogođeni su položaji pobunjeničkih grupa koje se bore protiv Asada, a podupire ih SAD. Provladine snage, među kojima je i libanonska grupacija Hezbolah, u ponedjeljak su zauzele južni dio Kafr Nabude. U okršajima i napadima ubijeno je i ranjeno više desetaka pobunjenika.

Kurdi i manje arapske skupine uspostavili Demokratske snage Sirije

Sirijski opservatorij za ljudska prava i kurdski mediji prenijeli su objavu o uspostavi saveza, u kojemu su kurdske Jedinice narodne zaštite (YPG), niz manjih arapskih pobunjeničkih skupina i asirska kršćanska milicija u sjeveroistočnoj Siriji. Svrha tih snaga je uspostaviti demokratsku Siriju u kojoj svi građani uživaju slobodu, pravdu i dostojanstvo i nikome se ne uskraćuju legitimna prava, ističe se u objavi. Nove snage, nazvane Demokratske snage Sirije, namjeravaju protjerati IS iz njegovog uporišta u Raki, rekao je kurdski dužnosnik Idris Nasan.

Putin: Rusija neće slati kopnene snage u Siriju

Ruski predsjednik Vladimir Putin ponovio je kako neće slati kopnene snage da se bore na strani predsjednika Bašara al-Assada i da njihovi sirijski prijatelji to znaju. Usto, ocijenio je da se Rusija ne utrkuje u naoružanju sa Zapadom unatoč demonstraciji vojne sile koja je prvi put gađala ciljeve krstarećim raketama s više od tisuću 500 kilometara udaljenosti. Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je u posljednja 24 sata pogođeno 60-ak pobunjeničkih položaja u Siriji te uništen zapovjedni stožer i skladišta streljiva. Istaknut je i napredak u pregovorima s Pentagonom o osiguranju sirijskoga zračnog prostora.

U Kabulu srušio se helikopter - poginulo pet vojnika NATO-a

Pet osoba poginulo je i pet ih je ozlijeđeno kada se vojni helikopter koalicijskih snaga srušio pri slijetanju u NATO-ovu bazu u Kabulu.

Britansko ministarstvo obrane potvrdilo je da su među petoricom poginulih dva britanska vojnika, a državljanstvo ostale trojice još se utvrđuje.

Glasnogovornik ministarstva rekao je kako se provodi istraga, ali i da se radi o nesreći koju nisu izazvali pobunjenici.

Kopirati
Drag cursor here to close