Rat u Ukrajini

Rusi krše Putinovu zapovijed, Ukrajini odobrena prodaja ''nestandardnog'' streljiva

"Predložena kupoprodaja ojačat će sposobnosti Ukrajine da se suprotstavi aktualnim i budućim prijetnjama''.
Vijesti / Svijet | 25. 04. 2022. u 18:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki State Department odobrio je prodaju "nestandardnog" streljiva Ukrajini u vrijednosti 165 milijuna dolara, priopćeno je u ponedjeljak. Agencija za sigurnosno-obrambenu suradnju o tome je u nedjelju izvijestila američki Kongres, navodi se u priopćenju State Departmenta.

Ova odluka Ukrajincima je priopćena tijekom posjeta američkog šefa diplomacije Antonya Blinkena i ministra obrane Lloyda Austina Kijevu prošlog vikenda, javlja CNN.

Viši dužnosnik američkog ministarstva obrane u nedjelju je novinarima rekao da se radi o "vrsti streljiva koje Ukrajinci i dalje koriste jer jako puno njihove vojne opreme potječe iz sovjetske ere".

"Predložena kupoprodaja ojačat će sposobnosti Ukrajine da se suprotstavi aktualnim i budućim prijetnjama te održi operativnu spremnost svojih snaga", navodi State Department u priopćenju.

Ukrajina je, podsjetimo, ranije zatražila da joj SAD proda niz tipova nestandardnog streljiva, uključujući granate za topove, automatske bacače granata, minobacače, rakete za višecijevne bacače raketa.

''Ne vidimo smisla u primirju''

Prvi zamjenik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim narodima Dmitrij Poljanskij danas je rekao da Moskva ne vidi smisao u uspostavljanju primirja u Ukrajini u ovoj fazi rata jer se boji da bi Kijev to mogao iskoristiti za organiziranje "provokacija", izvijestila je ruska prorežimska novinska agencija RIA.

Poljanskij tvrdi i da Rusija nije pogodila stambena područja u lučkom gradu Odesi.

Ukrajinska protuzračna obrana u subotu je objavila da su dva projektila pogodila vojno postrojenje i dvije stambene zgrade u Odesi, piše Index.hr.

Rusi krše Putinovu zapovijed

Ukrajinsko ministarstvo obrane priopćilo je u ponedjeljak da je ukrajinska vojska odbila napade ruske vojske na istoku zemlje, prenosi Reuters.

Glasnogovornik ministarstva obrane Oleksandr Motuzjanik kazao je da su ruske snage pokušale probiti obranu više gradova - Rubižne, Popasna, Sjeverodoneck, Marinka i Avdivka - te da pokušavaju napredovati iz Izjuma prema Barvinkoveu i Slovjansku.

Ruske snage također nastavljaju napade na ogromnu mariupoljsku čeličanu Azovstal, u kojoj su svoje položaje utvrdili ukrajinski borci, kazao je savjetnik ukrajinskog predsjednika Oleksij Arestovič.

"Neprijatelj nastavlja napadati naše položaje u području tvornice Azovstal. On koristi zrakoplove, topništvo, puca iz tenkova i pokušava napredovati s jurišnim skupinama, kršeći zapovijed vlastitog vrhovnog zapovjednika", kazao je Arestovič u videoobraćanju, prenosi Index.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close