Azovstal

Moskva spremna na prekid vatre u Mariupolju

Golema tvornica Azovstal posljednja je lokacija koju kontroliraju ukrajinske snage u Mariupolju.
Vijesti / Svijet | 25. 04. 2022. u 13:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusija je objavila da je spremna u ponedjeljak proglasiti prekid vatre kako bi omogućila evakuaciju civila koji se skrivaju zajedno s ukrajinskim borcima pod zemljom u metalurškom kompleksu Azovstalu u Mariupolju koji je pod opsadom, piše Hina.

Ruske snage i proruski ukrajinski borci obećaju da će "jednostrano prekinuti neprijateljstva u 14 sati po moskovskom vremenu (13 po srednjoeuropskom), povući svoje postrojbe na sigurnu udaljenost i osigurati odlazak" civila "u smjeru po njihovu izboru", priopćilo je rusko ministarstvo obrane.

Otići će smjeti žene, djece i radnici tvornice, preciziralo je.

"Ako se civili još uvijek nalaze u metalurškoj tvornici, izričito tražimo od vlasti u Kijevu da zapovjede zapovjednicima nacionalističkih snaga da ih puste", dodaje se.

Golema tvornica Azovstal posljednja je lokacija koju kontroliraju ukrajinske snage u Mariupolju.

Zgrade kompleksa velikim dijelom su uništene, no ukrajinski borci skrivaju se u velikoj mreži podzemnih tunela odakle i dalje pružaju otpor Rusima.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je da se ondje skriva oko tisuću civila i stotine ranjenika, u katastrofalnim uvjetima, bez vode i hrane.

Ukrajina je poručila da će prekinuti pregovore s Rusijom ako ti posljednji borci u Azovstalu budu ubijeni.

 

Kopirati
Drag cursor here to close