Ekstremističke aktivnosti

Rus koji je sudjelovao u ratu u BiH osuđen na četiri godine zatvora

Na Telegramu su nakon izricanja presude Girkinu započete kampanje podrške, te prikupljanje sredstava za odvjetnika i druge troškove.
Vijesti / Svijet | 26. 01. 2024. u 11:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sud u Moskvi osudio je Igora Girkina, poznatog kao Igor Strelkov, na četiri godine zatvora zbog javnog pozivanja na ekstremističke aktivnosti, a koji je prošle godine uhićen zbog kritiziranja ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Na Telegramu su nakon izricanja presude Girkinu započete kampanje podrške, te prikupljanje sredstava za odvjetnika i druge troškove.

On je 2022. godine sa Sergejem Dubinskim i Leonidom Harčenkom osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog njegove uloge u obaranju zrakoplova Malaysia Airlinesa na letu MH17 iznad istočne Ukrajine 2014. godine. Zrakoplov je oboren projektilom.

Uloga u ratu u BiH

Girkin je bivši višegradski dobrovoljac koga su ukrajinske vlasti optužile za terorizam i na listi je sankcija Europske unije od 2014. godine.

Girkin je 1999. godine objavio memoare o svom sudjelovanju u ratu u Bosni i Hercegovini. Znanstveni suradnik Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu Ermin Kuka je 2019. upravo Strelkova istakao kao jednog od najpoznatijih ruskih dobrovoljaca na području Višegrada tijekom posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini.

"Iako je i sam sudjelovao u zločinima, želio se distancirati od njih. U svom ratnom dnevniku, između ostalog, opisuje četničke krvave priove i zlodjela: 'U Višegradu su muslimanski muškarci privođeni i ubijani. Stotine žena bile su zatvorene i masovno silovane u zloglasnoj banji Vilina vlas. Žene, djeca i stariji ljudi su zaključavani u kućama i živi spaljivani", dokumentira Kuka.

U memoarima koje je pisao u to vrijeme za različite vojne magazine, opisivao je gnjusne ratne detalje o tome kako su "muslimani dehumanizirali Srbe", ističući kako je došao da se bori protiv "muslimanskih divljaka", jer je osjećao dužnost da bude na strani "svojih pravoslavaca".

Zaštitnik Nove Rusije

Inače, Pokret Novorossiya/Nova Rusija, kojim Strelkov rukovodi, 2020. godine je državljaninu Srbije Stevanu Miloševiću dodijelio nagradu "Zaštitnik Nove Rusije" za njegovu borbu na strani proruskih separatista u sukobima na istoku Ukrajine.

Milošević je jedan od osuđenih pred srbijanskim sudovima od 2015. godine za sudjelovanje u borbama na strani proruskih jedinica u Ukrajini.

Igor Strelkov je u ožujku 2015. godine dobio priznanje "Zaveta", organizacije koja djeluje u BiH, Srbiji te Rusiji, o čemu je Detektor pisao. U Rusiji je vodi bivši višegradski dobrovoljac Vladimir Sidorov. On je član ultradesničarske partije LDPR, čijeg je vođu sankcionirala Europska unija (EU). Njega su novinari Detektora prepoznali na obilježavanju Dana ruskih dobrovoljaca u Višegradu.

Ova partija otvoreno je zagovarala odvajanje Krima od Ukrajine.

Kopirati
Drag cursor here to close