Novi poziv u Otvoreni Balkan

Regija bez budućnosti izgubljena u prošlosti

Premijer Albanije Rama rekao je da je Europska komisija danas jasno poručila da podržava inicijativu "Otvoreni Balkan" te da je i sama pozvala druge zemlje regije da se pridruže.
Vijesti / Svijet | 21. 12. 2021. u 14:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Tirani, nakon potpisivanja šest ključnih sporazuma u okviru inicijative "Otvoreni Balkan", da vjeruje da će se ovoj inicijativi priključiti i drugi iz regije - BiH, Crna Gora i Priština koji ''to još ne čine iz političkih razloga''.

"Mi smo ovo pravili i pokazali smo odgovornost. Napravili smo inicijativu koja će promijeniti lice Balkana", rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerima Albanije Edijem Ramom i Sjeverne Makedonije Zoranom Zaevom.

Regija se gubi u prošlosti

Rekao je kako je po dolasku u Albaniju vidio da napadaju premijera Ramu da je inicijativa "Otvoreni Balkan" u stvari inicijativa "Velika Srbija" kao što njega u Beogradu napadaju da doprinosi stvaranju "Velike Albanije", ali da nije riječ o tome.

Prema njegovim riječima, regija se gubi u pričama o prošlosti i zbog toga gubi budućnost.

"Svi možemo živjeti bolje", poručio je Vučić i najavio da će već u svibnju ili lipnju u Beogradu biti organiziran zajednički sajam vina.

Premijer Albanije Rama rekao je da je Europska komisija danas jasno poručila da podržava inicijativu "Otvoreni Balkan" te da je i sama pozvala druge zemlje regije da se pridruže.

Vizija i put

Naglasio je kako je to inicijativa koje zemlje regije gura naprijed i doprinosi realizaciju onog što je dogovoreno tijekom Berlinskog procesa, koji nikad nije proveden.

"Ovo je obuhvatna i inkluzivna inicijativa. Mi smo sve iznijeli na stol kako bi osigurali progres i napredak ekonomijama Zapadnog Balkana", rekao je Rama i dodao da će na sljedeći Summit biti pozvane i Italija, Grčka i Mađarska.

Premijer Sjeverne Makedonije Zaev, također, je pozvao ostale zemlje regije da se pridruže inicijativi koja donosi realne benefite svima.

"Imamo isti put, istu viziju, to su europske vrijednosti", rekao je on i dodao da ta inicijativa posebno daje šansu mladim da ostanu na Balkanu.

Kopirati
Drag cursor here to close