Pitanje svih pitanja

Ratuju li bh. državljani u Ukrajini?

Provjere se, tvrde stručnjaci, obavljaju kontinuirano i vjerojatno će potvrditi sudjelovanje naših državljana na obje sukobljene strane.
Vijesti / Svijet | 09. 05. 2022. u 07:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Učestale tvrdnje i svjedočenja o državljanima Bosne i Hercegovine koji se bore u ratu u Ukrajini, još nisu službeno potvrdile domaće sigurnosne agencije.

Kada je riječ o ranijim upozorenjima Rusije o sudjelovanju više od 160 bh. državljana u ukrajinskim vojnim formacijama, u Ministarstvu sigurnosti tvrde da ne raspolažu takvim informacijama.

Provjere se, tvrde stručnjaci, obavljaju kontinuirano i vjerojatno će potvrditi sudjelovanje naših državljana na obje sukobljene strane.

Senad iz Bosne i Hercegovine. Tako su ukrajinski mediji predstavili jednog od stranih dobrovoljaca uključenih u ukrajinske paravojne formacije. Prema istim navodima živi u inostranstvu, ali bi pri dolasku u rodnu zemlju vjerojatno bio na meti zakona. Činjenica da ova osoba, bar javno, nije evidentirana i identicirana kod sigurnosnih službi ne znači da neće biti, kažu stručnjaci.

Safet Mušić, stručnjak za sigurnost, kaže: "Obavještajno-sigurnosne agencije odeđene informacije koje su operativnog karaktera ne dijele s javnošću. S te strane mi je razumljivo da u ovom trenutku se možda i ne objavljuju imena, ukoliko postoji određene broj državljana BiH koji se trenutno nalazi na ratištu u Ukrajini".

Prikupljanje podataka otežano je od trenutka kada su borci sa stranih ratišta shvatili da će zbog toga biti kažnjeni. Nema više javno objavljenih fotografija i video isječaka na društvenim mrežama. Takvi podaci neophodni su da uopće bude pokrenut krivični postupak, ali to ne znači da bi takve osobe automatski završile u pritvoru, javlja BHRT.

Aleksandar Jokić navodi: "Ukoliko postoje pritvorski razlozi oni će biti zadržani u pritvoru. Međutim, ja mislim da u konkretnom ne bi postojali određeni pritvorski razlozi i da bi ta lica trebalo da se brane sa slobode".

S druge strane, ratno iskustvo jedan dio stranih boraca čini potencijalno opasnim i sigurnosno zanimljivim.

"Ovisno o njihovom karakteru i profilu, prilikom povratka u matične države oni vjerojatno neće naći neki posao i angažman. Imali smo dosta primjera iz prošlosti da takve ljude angažiraju kriminalne grupe pogotovo jače organizirane kriminalne grupe", dodaje Safet Mušić.

Više državljana BiH i ranije je boravilo na kriznom području Ukrajine uglavnom na strani proruskih snaga. Jednoj osobi je suđeno, ali je oslobođena. Domaći sud procesuirao je i osudio najmanje 25 osoba zbog ratovanja u Siriji. Zamjerke na visinu sankcija koje su upućivale zapadne zemlje ne stoje, tvrde pravnici.

"Koliko ja znam, izricane su i zatvorske i čak i visoke zatvorske kazne u tom pogledu. Sud vodi računa o tzv. općoj prevenciji da spriječi ostale da bi počinili takva krivična djela i mislim da vode računa o toj kaznenoj politici", kaže odvjetnik Vlado Adamović.

Zakon, u ovom slučaju, jednako tretira i BH državljane koji imaju državljanstvo neke druge zemlje. Sankcijama ne podliježu jedino one osobe koje su na zakonit način stekle državljanstvo druge zemlje i pripadnici su vojnih formacija iste države.

Kopirati
Drag cursor here to close