Tužiteljstvo BiH

Podignuta optužnica protiv bh. državljanina zbog sudjelovanja na stranim ratištima u Siriji

On se tereti da je, tijekom 2014. godine, zajedno sa svojom suprugom napustio područje Austrije, otputovao u Tursku, odakle je ilegalno prešao granicu sa Sirijom, gdje se pridružio paravojnim formacijama koje su djelovale u okviru struktura tzv. ISIL
Vijesti / Flash | 11. 06. 2020. u 09:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Muharema Dunića (46) iz Jajca koji se tereti se da je sudjelovao na ratištima u Siriji i Iraku u okviru formacija koje su djelovale u sastavu tzv. ISIL-a.

On se tereti da je, tijekom 2014. godine, zajedno sa svojom suprugom napustio područje Austrije, otputovao u Tursku, odakle je ilegalno prešao granicu sa Sirijom, gdje se pridružio paravojnim formacijama koje su djelovale u okviru struktura tzv. ISIL-a, koji je odlukom Vijeća sigurnosti UN-a proglašen terorističkom organizacijom.

Istragom je utvrđeno da je optuženi sudjelovao u ratnim aktivnostima koje predstavljaju teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava, s ciljem formiranja kalifata tzv. Islamske države na prostoru dvije ratom zahvaćene države.

Nakon poraza stuktura tzv. ISIL-a, Dunića su početkom 2019. godine zarobili pripadnici kurdskih snaga na području Sirije, te krajem 2019. godine izručen u BiH, gdje je uhićen i nalazi se u pritvoru.

On se tereti da je počinio kazneno djelo protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama iz člana 162b. Kaznenog zakona BiH.  Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, prenosi Avaz. 

Kopirati
Drag cursor here to close