Vježba

Ratni brodovi NATO-a dolaze u Hrvatsku

Svi brodovi ​će ​bit​i vezani u splitskoj Gradskoj luci​, a skupinom NATO brodova zapovijeda komodor Scott Sciretta (RM USS).
Vijesti / Svijet | 11. 03. 2023. u 14:13 Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skupina NATO brodova SNMG2 (Standing NATO Martime Group 2) posjetit će Hrvatsku ratnu mornaricu (HRM) i Grad Split u sklopu posjeta Hrvatskoj od 12. do 16. ožujka, a planirano je i zajedničko uvježbavanje na moru, najavljeno je u subotu iz Ministarstva obrane Republike Hrvatske, prenosi Hina.

Kako se navodi, u sastavu skupine nalaze se zapovjedni brod, razarač RM USS "James e Williams" (DDG-95), fregata Grčke RM HS "Psara" (F-454), fregata Turske RM TCG "Barbados" (F-244), fregata Nizozemske RM HNLMS "De Zeven Provincien" (F-802) i fregata Kanadske RM HMCS "Fredericton" (F-337).

Svi brodovi će biti vezani u splitskoj Gradskoj luci, a skupinom NATO brodova zapovijeda komodor Scott Sciretta (RM USS).

"Tijekom posjeta planirano je zajedničko uvježbavanje na moru s pripadnicima Hrvatske ratne mornarice. Aktivnosti međunarodne vojne suradnje prilika su za zajednička uvježbavanja, razmjenu znanja, vještina i iskustava u cilju unapređenja interoperabilnosti. Pored zajedničkog uvježbavanja, planirana su i sportska nadmetanja", najavili su iz MORH- a.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban će u ponedjeljak primiti zapovjednika NATO skupine ratnih brodova, američkog kontraadmirala Michaela Scirettu, a dogovoren je i sastanak u uredu grada.

Ova skupina NATO brodova posjećivala je samostalno i ranije hrvatske gradove, no sada je u punom sastavu i taj je posjet jedan od većih.

Primjerice, 2007. prilikom vojne vježbe Noble Midas 07 na poligonima kod Knina i Slunja, te u zrakoplovnim bazama Zemunik i Divulje, sudjelovalo je 29 borbenih zrakoplova, 23 helikoptera, devet zrakoplova i 800 marinaca, a u teritorijalne vode Republike Hrvatske tada je uplovilo više od 40 brodova i šest podmornica.

Kopirati
Drag cursor here to close