Problemi s Katalonijom

Rajoy: Španjolska neće biti podijeljena

Zastupnici koji zagovaraju secesiju sastaju se u utorak u Kataloniji, a neki tvrde će proglasiti nezavisnost sjeveroistočne regije u Španjolskoj.
Vijesti / Svijet | 09. 10. 2017. u 18:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Španjolski premijer Mariano Rajoy izjavio je u intervjuu za njemačke novine objavljenom u ponedjeljak da Španjolska neće biti podijeljena.

Rajoy je kazao za današnje izdanje novina Die Welt da "Španjolska neće biti podijeljena i nacionalno jedinstvo će biti očuvano. Imamo na raspologanju zakonodavstvo koje nam to omogućuje".

''Mi ćemo spriječiti da se ta nezavisnost proglasi'', dodao je Rajoy.

Intervju španjolskog premijera uslijedio je tjedan dana nakon što su separatistički čelnici katalonske vlade održali referendum o secesiji koji je Ustavni sud poništio i za koji vlada navodi da je bio nelegalan.

Zastupnici koji zagovaraju secesiju sastaju se u utorak u Kataloniji, a neki tvrde će proglasiti nezavisnost sjeveroistočne regije u Španjolskoj, prenosi AP.

Francuska ministrica za europska pitanja izjavila je u ponedjeljak da Francuska neće priznati Kataloniju ukoliko jedostrano proglasi nezavisnost od Španjolske.

Govoreći za francuski TV kanal CNews, Nathalie Loiseau je izjavila da "ukoliko dođe do objave nezavisnosti, to bi bilo jednostrano i neće biti priznato".

Regionalni predsjednik Carles Puigdemont planira se obratiti katalonskom parlamentu u utorak navečer tijekom rasprave o trenutnoj političkoj situaciji. Separatistički političari tvrde da će tijekom sjednice doći do objave nezavisnosti, iako neki zastupnici vladajuće koalicije tvrde da bi taj potez mogao biti "jednostavno simboličan".

Loiseau je dodala da objava nezavisnosti neće odmah rezultirati katalonskim napuštanjem 28-člane Europske unije, prenosi AP.

Zastupnik katalonske stranke CUP Benet Salellas izjavio je u ponedjeljak da separatisti s ekstremne ljevice u utorak neće prihvatiti ništa manje od objave otcjepljenja, nakon referenduma praćenog nasiljem.

''Jasno je da oni koje ja zastupam neće prihvatiti nikakav drugi scenarij koji nije objava nezavisnosti i proklamacija Katalonske republike'', izjavio je Salellas za Associated Press tijekom intervjua u regionalnom parlamentu.

Predsjednik katalonske regije Carles Puigdemont planira se obratiti katalonskom parlamentu u utorak navečer na sjednici koju su neki najavili kao pozornicu za objavu nezavisnosti sjeveroistočne špankolske regije od 7,5 milijuna ljudi, iako drugi tvrde da će taj potez biti krajnje simboličan.

Salellas je kazao da će sutrašnja sjednica parlamenta biti "čin suvereniteta" u kome "politički subjekt Katalonija odlučuje o samoodređenju i proglašava se republikom".

Također je kazao da su potezi banaka i multionacionalnih kompanija tijekom proteklog tjedna na izmještanju njihovih sjedišta izvan Katalonije zbog političke neizvjesnosti "potpuno sramni" i da predstavljaju "ucijenu odluci katalonskog naroda".

Kopirati
Drag cursor here to close