Deklaracija neovisnosti

Rajoy: Proglašenje neovisnosti Katalonije neće imati nikakvog efekta

Premijer Španjolske Mariano Rajoy ne vjeruje da će neovisnost Katalonije imati efekta.
Vijesti / Politika | 08. 10. 2017. u 11:53 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bilo kakva deklaracija neovisnosti Katalonije neće imati nikakvog efekta, izjavio je premijer Španjolske Mariano Rajoy, prenosi BBC. On nije isključio mogućnost da suspendira i autonomiju koju ima ova regija.

U intervjuu za El Pais Rajoy je odbacio stranu medijaciju za rješavanje krize. Tisuće Španjolaca je ranije izašlo na demonstracije pozivajući na jedinstvo države i reagirajući tako na referendum koji je prošli tjedan održan u Kataloniji.

Unatoč sudskoj zabrani i akcijama policije referendum je održan, a na njemu je glasalo oko 43 posto birača, a od njih 90 posto podržalo neovisnost.

''Vlada će osigurati da bilo kakvo proglašenje neovisnosti ne vodi ničemu'', rekao je Rajoy. Na pitanje hoće li iskoristiti ustavnu mogućnost da ukine autonomiju, rekao je da niti jedna mogućnost u skladu sa zakonom nije isključena.

Dodao je da će zadržati pojačano prisustvo policije dok se kriza ne okonča.

Katalonski predsjednik Carles Puigdemont je najavio da će se u utorak obratiti javnosti, a ustavni sud je ranije suspendirao najavljenu sjednicu parlamenta Katalonije koja je bila planirana u ponedjeljak. Očekivalo se da će parlament proglasiti neovisnost.

Kopirati
Drag cursor here to close