Otvorio elektranu

Putin u posjeti Krimu na petu godišnjicu aneksije

Putin je danas nazočio ceremoniji otvaranja nove elektrane na Krimu, u okviru napora Moskve da unaprijedi infrastrukturu regije.
Vijesti / Svijet | 18. 03. 2019. u 14:58 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je obilježio petu godišnjicu aneksije Krima od Ukrajine, posjetom tom crnomorskom poluotoku. 

Putin je danas nazočio ceremoniji otvaranja nove elektrane na Krimu, u okviru napora Moskve da unaprijedi infrastrukturu regije. Ukrajina je prekinula sve linije snabdijevanja poluotoka električnom energijom i blokirala isporuke robe preko teritorije koju je  Moskva anektirala 2014. godine. 

Ruski napori modernizacije uključuju izgradnju 19 kilometara dugog mosta preko Kerčkog moreuza koji povezuje Crno i Azovsko more i koji je otvoren prošle godine. Projekt vrijedan 3,6 milijardi dolara pomogao je u poboljšanju veza s Krimom, koji je ranije zavisio od trajektnog prometa često prekidanog zbog jakih vjetrova. 

Rusija je anektirala Krim u ožujku 2014. nakon nabrzinu sazvanog referenduma, u potezu koji je izazvao američke i sankcije EU, prenosi agencija AP.

Kopirati
Drag cursor here to close