Sustav Sarmat

Putin: Rusija uspješno testirala nuklearno oružje nove generacije

Sustav Sarmat još je jedan od ključnih elemenata nove generacije ruskog nuklearnog oružja.
Vijesti / Svijet | 05. 10. 2023. u 22:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak je izjavio da je Rusija uspješno testirala novu moćnu stratešku raketu i odbio je isključiti mogućnost pokusa s oružjem koje može izvesti nuklearne eksplozije, prvi put nakon više od trideset godina, prenosi Reuters.

Putin je prvi put rekao da je Moskva uspješno testirala Burevestnik, krstareću raketu na nuklearni pogon čiji domet iznosi više tisuća kilometara.

Na godišnjem sastanku analitičara i novinara na kojem je optužio Zapad da je potaknuo rat u Ukrajini, a posebice na Sjedinjene Države da arogantno nameću drugim državama kako da se ponašaju, Putin je kazao da je Rusija gotovo završila posao na svome interkontinentalnom balističkom raketnom sustavu Sarmat.

Sustav Sarmat 

Sustav Sarmat još je jedan od ključnih elemenata nove generacije ruskog nuklearnog oružja.

Putin je početka ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače 2022. više puta podsjetio svijet na nuklearni potencijal Rusije, a u četvrtak je ponovio da nitko pri zdravoj pameti ne bi upotrijebio nuklearno oružje protiv Rusije.

Rusija nije provela pokus s nuklearnom eksplozijom još od 1990., godinu dana prije raspada Sovjetskog Saveza, no Putin je odbio isključiti mogućnost da bi mogao ponovno pribjeći takvom testiranju. Podsjetio je da Sjedinjene Američke Države nisu ratificirale sporazum kojim se zabranjuju nuklearni pokusi, za razliku od Rusije, koja ga je i potpisala i ratificirala. Kazao je kako bi, teoretski bilo moguće da Duma opozove ratifikaciju.

Nastavak nuklearnih testiranja

Vojni analitičari smatraju da bi nastavak nuklearnih testiranja Rusije ili Sjedinjenih Američkih Država ili obiju zemalja značio duboku destabilizaciju u trenutku kada su napetosti između dviju zemalja veće nego ikada prije u proteklih 60 godina.

Ruski predsjednik kazao je i da nema potrebe da Rusija mijenja svoju doktrinu o stvarnoj upotrebi nuklearnog oružja, sukladno kojoj ga smije koristiti kao odgovor na nuklearni udar protiv Rusije ili u slučaju ugroze sigurnosti države. Odgovarajući na pitanje ruskog analitičara Sergeja Karaganova, koji se zalaže za izmjenu doktrine te je spomenuo i mogućnost nuklearnih napada na europske zemlje, Putin je kazao: “Jednostavno ne vidim potrebu za tim.”

Kopirati
Drag cursor here to close