Zapad je odgovoran

Putin prvi put spomenuo mogućnost stvaranja nove države na istoku Ukrajine

Vijesti / Svijet | 31. 08. 2014. u 12:26 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je Kijev da započne ozbiljne pregovore o ublažavanju krize u istočnoj Ukrajini, dodavši da je iluzija očekivati da će pobunjenici mirno promatrati situaciju dok im se uništavaju domovi.

''Dogovorili smo se oko plana, tako da se njegova realizacija mora započeti'', izjavio je Putin za TV Kanal 1, navodeći da ukrajinska vlada "mora odmah započeti ozbiljne pregovore - a ne tehničke rasprave - o političkoj organizaciji društva i države na jugoistoku Ukrajine tako da interesi naroda koji živi tamo budu zaštićeni".

Putin je kazao da je, iako rješenje krize sada uglavnom ovisi od vlasti u Kijevu, nemoguće reći kada bi se ona mogla okončati. Dodao je da bi to moglo biti jasno na predstojećim ukrajinskim parlamentarnim izborima.

''Svi sudionici u izbornoj utrci željet će da pokažu koliko su hladnokrvni. Svako će željeti da pokaže koliko je snažan, i dok se politička borba zaoštrava teško je očekivati da će bilo tko tražiti mirno rješenje'', izjavio je Putin.

Istovremeno, kazao je, iluzorno je da će pobunjenici sjediti i čekati na početak obećanih pregovora, "posebno kada vide da su gradovi i mjesta u jugoistočnoj Ukrajini izloženi izravnojj artiljerijskoj vatri".

Komentirajući novi krug sankcija protiv Rusije kojim su zaprijetile zapadne zemlje, Putin je savjetovao svojim partnerima da ponovo promisle o onom za što se zalažu.

Što onda predstavljaju te takozvane europske vrijednosti? Podršku vojnom udaru, represiji nad suparnicima oružanim snagama - to su, dakle, te "europske vrijednosti?" Mislim da bi naše kolege trebalo podsjetiti na njihove vlastite ideale'', zaključio je ruski predsjednik.

- Moskva ne može stajati po strani gledajući kako po Ukrajini ubijaju ljude, rekao je Putin i prvi put spomenuo mogućnost stvaranja nove države na istoku Ukrajine.

Rekao je da drži Zapad odgovornim za ukrajinsku krizu jer je, ne razmišljajući o posljedicama, podupro prosvjedni pokret kojim je u veljači državnim udarom srušen proruski predsjednik Viktor Janukovič.

Upitan može li se predvidjeti kraj krize, Putin je odgovorio - Ne. To prije svega ovisi o političkoj volji sadašnjih ukrajinskih vlasti.

Kopirati
Drag cursor here to close