O Wagneru

Putin: ''Organizatori pobune bit će izvedeni pred lice pravde''

''Bila je to kriminalna aktivnost koja ima za cilj oslabiti zemlju'', rekao je Putin.
Vijesti / Svijet | 26. 06. 2023. u 21:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Rusije Vladimir Putin se obratio ruskoj javnosti i priopćio da će organizatori subotnje pobune biti privedeni pravdi.

Ruski predsjednik je kazao da su "ogromna većina" boraca grupe Wagner ruski patrioti.

"Svaki pokušaj dizanja pobune je osuđen na propast. Oružana pobuna bi ionako bila ugušena. Počinitelji su morali znati za ovo, a izdajom svoje zemlje lagali su i tjerali druge da ubijaju vlastite vojnike. Svi strani neprijatelji i narodne izdajice htjeli su da se međusobno borimo. Nisu uspjeli", kazao je Putin.

"Organizatori ove pobune ne mogu, a da ne shvate, da će biti privedeni pravdi, da je to kriminalna aktivnost koja ima za cilj oslabiti zemlju. Svaka vrsta ucjene osuđena je na neuspjeh, zapad želi da se ruski vojnici međusobno ubijaju", dodao je ruski predsjednik.

Ruski predsjednik se zahvalio zapovjednicima i vojnicima Wagnera koji su izbjegli krvoproliće. Dodao je da onima iz Wagnera koji žele ići u Bjelorusiju obećava da će održati obećanje. Također oni koji žele da potpišu ugovore za ruskim Ministarstvom obrane mogu to učiniti kada žele.

Putin je također optužio Ukrajinu da je umiješana i pobunu naziva "osvetom za njihovu neuspjelu protuofanzivu".

Podsjetimo, šef Wagnera, Jevgenij Prigožin, objavio je u subotu da su njegovi ljudi na putu za Moskvu u pokušaju da svrgnu ruski vojni vrh. Međutim, u subotu navečer došlo je obrata, kada je naredio povratak u kampove u Ukrajini nakon što je bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko posredovao u okončanju krize.

Na meti Prigožinovih kritika bio je ruski ministar obrane Sergej Šojgu, kao i načelnik Glavnog stožera Valerij Gerasimov.

Kopirati
Drag cursor here to close