Pohvale

Putin: Musk je 'izvanredna osoba'

Putinova javna pohvala Muska dolazi nekoliko dana nakon što je američki poduzetnik kazao da je odbio zahtjev Ukrajine prošle godine da aktivira svoju satelitsku mrežu Starlink.
Vijesti / Svijet | 13. 09. 2023. u 08:47 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozdravio je u utorak biznismena rođenog u Južnoj Africi Elona Maska kao "izuzetnu osobu" i biznismena čija je kompanija SpaceX postala glavni akter u industriji svemirskog prometa.

Putinova javna pohvala Muska dolazi nekoliko dana nakon što je američki poduzetnik kazao da je odbio zahtjev Ukrajine prošle godine da aktivira svoju satelitsku mrežu Starlink u krimskom lučkom gradu Sevastopolju kako bi pomogao napad na tamošnju rusku flotu, rekavši da se boji suučesništva u "velikom ratnom činu".

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev pojavio se na platformi društvenih mreža X u ovom mjesecu kako bi pohvalio Muska zbog te odluke - koju su ukrajinski političari oštro kritizirali - kao "posljednji razuman um u Sjevernoj Americi".

Putin, govoreći na ekonomskom forumu na ruskom dalekom istoku, nije pomenuo incident sa Starlinkom. Ali kada su ga upitali o uspjehu Muskove kompanije SpaceX u lansiranju raketa u svemir, rekao je:

''Što se privatnog biznisa i Elona Muska tiče, on je nesumnjivo izvanredna osoba. To se mora prepoznati, a mislim da je priznato u cijelom svijetu. On (Musk) je aktivan i talentiran biznismen i mnogo uspijeva, uključujući i u pridobijanju podrške američke države''- kazao je Putin.

Ruski čelnik je rekao da Moskva planira da istraje sa svojim svemirskim programom uprkos neuspjehu misije na Mjesec prošlog mjeseca.

Kopirati
Drag cursor here to close