Planovi

Putin i Porošenko: Tko je zadužen za mir?

Vijesti / Svijet | 27. 08. 2014. u 08:04 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko u srijedu je rekao kako ruski predsjednik Vladimir Putin prihvaća principe mirovnog plana za Ukrajinu, dok je Putin rekao da samo Kijev može postići sporazum o prekidu vatre s proruskim separatistima na istoku Ukrajine.

Nakon susreta Putina i Porošenka u utorak u Minsku, koji je trajao do kasno uvečer, nije bilo signala da bi brzo mogli biti završeni sukobi na istoku Ukrajine, navodi agencija Associated Press.

Porošenko je, kako navodi britanski BBC, nakon sastanka s Putinom priopćio da će biti napravljena "mapa puta" za prekid sukoba između ukrajinskih trupa i proruskih separatista na istoku Ukrajine.

U priopćenju objavljenom na njegovoj internet stranici, Porošenko je rekao kako će biti pripremljena mapa puta kako bi što prije bio postignut prekid vatre "koji po svom karakteru mora biti bilateralan".

''To nije naša stvar. To je stvar Ukrajine'', rekao je Putin u vezi s bilo kakvim planom o postizanju prekida vatre i dodao da Rusija "može samo pomoći u stvaranju atmosfere povjerenja za taj važan i neophodan proces", navodi AP, a prenosi Beta.

Porošenko je na početku sastanka s ruskim predsjednikom rekao kako bi se sukobi mogli zaustaviti jedino učinkovitom kontrolom rusko-ukrajinske granice te da bi svi, koji su uključeni u sukob u Ukrajini, trebali iz krize izaći neokaljana ugleda.

Putin je pak rekao kako ukrajinska kriza ne može biti riješena dodatnom vojnom eskalacijom.

Kopirati
Drag cursor here to close