Šef Ureda Vijeća Europe u BiH

Drahoslav Štefánek: Ni BiH nije imuna na radikalizam

Parlamentarna skupština Vijeća Europe (PSVE) ima veoma tešku i važnu godinu ispred sebe
Vijesti / Svijet | 16. 02. 2019. u 10:12 Senka Trgovčević | Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon okončanja procesa formiranja vlasti u Bosni i Hercegovini očekuje se izbor novih članova Izaslanstva BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe.

Novi članovi će se, kazao je u razgovoru za Fenu šef Ureda Vijeća Europe u BiH Drahoslav Štefánek, morati suočiti s brojnim izazovima, kao što je kriza koja se odnosi na nesudjelovanje izaslanstva Ruske Federacije, a i "moguća izmjena Poslovnika trebat će biti riješena".

Teška i važna godina

''Parlamentarna skupština Vijeća Europe (PSVE) ima veoma tešku i važnu godinu ispred sebe. Naglasak će biti na sjednici u lipnju, kada će PSVE izabrati novog generalnog tajnika Vijeća Europe za narednih pet godina '', rekao je Štefánek.

Vijeće Europe u ovoj godini nastavlja projekt Škole političkih studija (SPS) BiH, koju će pohađati trideset mladih. Oni će, po riječima Štefáneka, moći sudjelovati na Svjetskom forumu za demokraciju u Strasbourgu u studenom 2019. godine.

''Škola će im pružiti kvalitetnu obuku kako bi se pojavili novi demokratski lideri i povećavalo njihovo razumijevanje demokratskih vrijednosti, a čime bi se osnažili da vode promjenu prema istinskom demokratskom upravljanju u BiH. SPS je velika vrijednost, iskustvo i vrlo dobra referenca za mlade ljude. Ako pogledate listu alumnista naći ćete imena mnogih uspješnih bh. političara'', navodi Štefánek.

Zahvaljujući Vijeću Europe okončan je projekt čiji je cilj bio reintegracija nasilnih i ekstremnih zatvorenika u Bosni i Hercegovini.

Ni BiH nije imuna na radikalizam

Govoreći koliko je BiH potrebno za uspješnu reintegraciju zatvorenika u društvo, Štefanek napominje da radikalizam i nasilni ekstremizam ne poznaju granice i da je to uvijek regionalni i međunarodni problem.

''Nijedno društvo nije imuno na radikalizam i nasilni ekstremizam, a BiH nije iznimka od toga. Rješavanje uzroka radikalizma i nasilnog ekstremizma zahtijeva djelovanje svih vlasti - vjerskih, zdravstvenih, obrazovnih, policijskih, pravosudnih i drugih organa da rade zajedno. Dobro je prepoznati da postoji dovoljan konsenzus da BiH treba poduzeti više koraka u tom pogledu. Najvažniji aspekt je poboljšanje ekonomskih prilika i zato je podrška EU agendi najveći prioritet za BiH'', kaže Štefánek.

Međunarodna zajednica u BiH je ubrzala donatorske programe usmjerene na deradikalizaciju i reintegraciju. Završen je jedan pilot-program vezan za potporu reintegraciji nasilnih i ekstremističkih zatvorenika u BiH koji je financirala britanska vlada u ožujku 2018. godine.

Sprječavanje radikalizacije u zatvorima

''Upravo prošlog mjeseca pokrenuli smo novi 24-mjesečni projekt koji zajednički podržavaju britanska vlada i Ured USAID-a u BiH, a koji predstavlja nastavak projekta koji financira britanska vlada od 2018. godine. Projekt će se provoditi u bliskoj suradnji s partnerima iz ministarstava pravde BiH, Federacije i Republike Srpske i njihovih partnera iz državnih i entitetskih agencija za provedbu zakona, službi socijalne skrbi, kao i organizacija civilnog društva i drugih relevantnih aktera. Ne radi se samo o reintegraciji, nego je vrlo važan i preventivni aspekt. Sprečavanje radikalizacije u zatvorima i dalje predstavlja značajan izazov u mnogim zemljama. Na temelju naučenih lekcija naših lokalnih partnera i najbolje prakse EU, također ćemo se usredotočiti na programe prevencije u zatvorima'', istaknuo je Štefánek.

U dosadašnjem radu podržao je brojne sportske aktivnosti u BiH, među kojima je međunarodni omladinski turnir "Football Friends" jer je, kako kaže, sport vrlo važan alat posebno za mlade ljude kako bi se okupili.

Sport - alat za mlade

''Sudjelovao sam na prvom turniru Football Friends 2017., a zatim i u 2018. i bio sam zadivljen duhom mladih nogometaša, profesionalnih i amatera, iz svih bivših jugoslavenskih republika. Pomirenje je vrlo važno, posebno u mjestima kao što je Foča s tužnom povijesti tijekom rata 1992-95. Nogomet je fenomen, a Vijeće Europe s UEFA-om priprema jedan zanimljiv projekta u BiH i Crnoj Gori i nadam se da će se to ostvariti u bliskoj budućnosti'', rekao je Štefánek.

Budući da je pažljivo pratio Zimske olimpijske igre 1984. godine, nada se da je održavanje Europskog zimskog olimpijskog festivala mladih 2019. uspjelo vratiti olimpijski duh u Bosni i Hercegovini.

''Europa je primijetila EYOF i sretan sam što su se oba entiteta, Federacija i Republika Srpska, ujedinili u organiziranju ovogodišnjih igara, kojima sam prisustvovao - poručio je u razgovoru za Fenu šef Ureda Vijeća Europe u BiH Drahoslav Štefánek.

Kopirati
Drag cursor here to close