Eu perspektiva

Vijeće EU očekuje da će se lideri konstruktivno angažirati na formiranju vlasti

Vijeće pozdravlja nastavak prisustva Operacije Althea, koja se nakon Strateškog pregleda iz 2017. godine ponovo usmjerila na svoj temeljeni mandat
Vijesti / Flash | 15. 10. 2018. u 14:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće Europske unije za vanjske poslove ponovo ističe svoju nedvosmislenu predanost europskoj perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, cjelovite i suverene zemlje. 

Nakon izbora 7. listopada i podsjećajući na Zaključke iz lipnja 2018. godine, Vijeće očekuje da će se svi lideri konstruktivno angažirati na formiranju vlasti na svim razinama, u interesu svih građana. Vijeće podsjeća da očekuje da vlasti u BiH daju prioritet nastavku reformi potrebnih za napredovanje na europskom putu, osiguravajući potpunu i učinkovitu provedbu Reformske agende'',  priopćeno je iz Izaslanstva EU u BiH. 

U tom kontekstu, Vijeće pozdravlja nastavak prisustva Operacije Althea, koja se nakon Strateškog pregleda iz 2017. godine ponovo usmjerila na svoj temeljeni mandat, uz zadržavanje elemenata izgradnje kapaciteta i obuke koji se još uvijek smatraju potrebnim i ukidanje ostalih elemenata koji više nisu relevantni. 

U tom kontekstu, kao dio cjelokupne strategije EU za Bosnu i Hercegovinu, Vijeće potvrđuje spremnost EU da u ovoj fazi nastavi izvršni vojni mandat Operacije Althea kako bi podržao vlasti BiH u očuvanju sigurnog i sigurnosnog okruženja, pod obnovljenim mandatom UN-a. 

Vijeće očekuje predstavljanje narednog strateškog pregleda 2019. godine kao osnova za diskusiju sa zemljama članicama o zadacima i mogućnostima EUFOR-a za budućnost Operacije, imajući u vidu i potrebu za podrškom napretku BiH u procesu evropskih integracija i uzimajući u obzir sigurnosnu situaciju na terenu. 

Vijeće potvrđuje važnost kontinuirane koordinacije operacije EUFOR Althea s drugim međunarodnim akterima na terenu. 

EU istovremeno nastavlja poticati vlasti Bosne i Hercegovine, uz podršku međunarodne zajednice, da ubrza svoje napore u zbrinjavanju viškova streljiva, naoružanja i eksplozivnih sredstava, kao i deminiranja i ostalih neriješenih pitanja'', navodi se u priopćenju iz Izaslanstva EU u BiH.


Kopirati
Drag cursor here to close