Zajamčena sloboda

Prvi u svijetu: Francuska će uvesti pravo na pobačaj u ustav

Ako tropetinskom većinom izglasaju taj vladin prijedlog, kao što je i očekivano, tada će se u ustav iz 1958. unijeti "zajamčena sloboda" ženama da obave pobačaj.
Vijesti / Svijet | 03. 03. 2024. u 15:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuska se priprema postati prva zemlja na svijetu koja će pravo na pobačaj unijeti u svoj ustav, najavljuje u nedjelju BBC. U ponedjeljak će se zastupnici donjeg i gornjeg doma parlamenta sastati na posebnoj sjednici u Versaillesu, a predsjedat će predsjednik Emmanuel Macron.

Ako tropetinskom većinom izglasaju taj vladin prijedlog, kao što je i očekivano, tada će se u ustav iz 1958. unijeti "zajamčena sloboda" ženama da obave pobačaj. Bit će to 25. amandman na francuski temeljni zakon i prvi od 2008.

Potaknuti ukidanjem federalne zaštite prava na pobačaj u SAD-u prije dvije godine, pristaše prava na pobačaj snažno podupiru reviziju ustava, koju vide kao jamstvo da neće doći do slične situacije u Francuskoj.

Ankete pokazuju da oko 85 posto francuske javnosti podržava reformu. U Francuskoj je pravo na pobačaj uneseno u zakon iz 1975.

Kopirati
Drag cursor here to close