Jako tražena

Prvi migranti ušli iz Meksika u SAD koristeći se mobilnom aplikacijom

Bidenova je administracija ovoga mjeseca izvijestila da će proširiti uporabu takozvane aplikacije CBP One koja bi tražiteljima azila trebala omogućiti da unesu osobne podatke kao prvi korak u postupku traženja azila.
Vijesti / Svijet | 19. 01. 2023. u 07:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Migranti na sjevernoj meksičkoj granici u srijedu su počeli ulaziti u SAD uz pomoć mobilne aplikacije koja bi trebala olakšati proces traženja azila, premda ih je nekoliko vrlo brzo prijavilo poteškoće u korištenju aplikacijom.

Bidenova je administracija ovoga mjeseca izvijestila da će proširiti uporabu takozvane aplikacije CBP One koja bi tražiteljima azila trebala omogućiti da unesu osobne podatke kao prvi korak u postupku traženja azila te dobiju termin za podnošenje zahtjeva, prenosi Hina.

Mjeseci na meksičkoj granici

"Jedva čekam da vidim obitelj", rekla je Alejandra, migrantkinja iz Venezuele koja je iz Ciudad Juareaza u Meksiku ušla u El Paso u Teksasu i dalje nastavlja putovanje prema Floridi.

Giovanny Castellanos, također iz Venezuele, mjesecima je čekao na meksičkoj granici, a sada je, kako je rekao, pomoću aplikacije vrlo brzo dobio termin za podnošenje zahtjeva te preporučuje migrantima da izbjegnu opasnosti i služe se aplikacijom.

Otkako je aktivirana prošloga tjedna, aplikacija je toliko tražena da više nema slobodnih termina koji se mogu dobiti preko nje, tvrde meksički dužnosnici i deseci migranata.

Kako bi dobili termin za podnošenje zahtjeva za azilom, migranti najprije moraju doći na prijelaz koji im odredi aplikacija.

Preko aplikacije do granice

Jose Huerta, migrant iz Venezuele koji se nalazi u Ciudad Juarezu na granici, rekao je Reutersu da je preko aplikacije upućen na granični prijelaz u Tijuani, gradu udaljenom 1200 kilometara.

Putovanje od jednoga pograničnog grada do drugoga može izložiti ljude opasnosti, a neke skupine koje se zauzimaju za migrante traže da SAD osigura više termina za tražitelje azila kako bi se smanjili rizici.

"Moraju povećati broj termina u danu, uvjereni smo da će biti tako", rekao je direktor migracijskih poslova u Tijuani Enrique Lucero.

Američka carina i pogranična policija nisu još odgovorile na zahtjev za komentarom aplikacije.

Kopirati
Drag cursor here to close