66 kilometara

Protivnici pravosudne reforme hodaju autocestom prema Jeruzalemu

Prosvjednici planiraju doći do Jeruzalema i okupiti se ispred parlamenta prije početka procesa ratifikacije prijedloga zakona kojim bi se ograničile ovlasti Vrhovnog suda, što kritičari smatraju udarom na neovisnost pravosuđa.
Vijesti / Svijet | 20. 07. 2023. u 12:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stotine Izraelaca koji se protive vladinoj pravosudnoj reformi hodaju pod užarenim ljetnim suncem glavnom autocestom prema Jeruzalemu u nadi da će dobiti podršku uoči glasanja o toj reformi idućeg tjedna.

Prosvjednici su krenuli u subotu iz Tel Aviva na uglavnom brdovitu šetnju od 66 kilometara po trotračnoj autocesti 1, a prenoćit će u obližnjim parkovima ili na poljoprivrednim zemljištima. Mnogi nose nacionalne zastave i skandiraju "demokracija". 

Prosvjednici planiraju doći do Jeruzalema i okupiti se ispred parlamenta prije početka procesa ratifikacije prijedloga zakona kojim bi se ograničile ovlasti Vrhovnog suda, što kritičari smatraju udarom na neovisnost pravosuđa, prenosi Hina.

"Simbolizirat ćemo činjenicu da želimo ponovno ujediniti ljude i osigurati da zemlja ili država ne padne", rekla je predvodnica prosvjeda Shikma Bressler za Reuters.

Vjersko-nacionalistička koalicija premijera Benjamina Netanyahua tvrdi da je reforma nužna kako bi se uravnotežile grane vlasti. No ankete ukazuju na veliku zabrinutost među Izraelcima jer su planirane reforme utjecale na gospodarstvo i zabrinule Washington.

Kopirati
Drag cursor here to close