Eksploatacija litijuma

Traži se obustava istraživanja: Prosvjed i blokada prometnica u Srbiji

Na par sati blokira ne su bile pojedine prometnice i ulice, tražeći da kompanija "Rio Tinto" obustavi istraživanje eksploatacije rude litijuma.
Vijesti / Svijet | 03. 01. 2022. u 17:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nekoliko gradova Srbije aktivisti ekoloških udruženja održali su prosvjede tijekom kojih su na par sati blokirali pojedine prometnice i ulice, tražeći da kompanija "Rio Tinto" obustavi istraživanje eksploatacije rude litijuma.

Blokade se održane u organizaciji Saveza ekoloških organizacija Srbije, prenijeli su beogradski mediji.

Blokade su počele u 13 sati Novom Sadu, gdje je bila blokirana jedna frekventna raskrsnica kod Futoške pijace, u Šapcu most preko Save, Loznici put prema Valjevu, kod Požege raskrnica ka Dobrinji gdje su najavljena istraživanja rude jadarita.

Do kratkotrajne blokade došlo je i u Beogradu, kada je blokirana jedna strana auto-puta, kod Gazele.

Na blokadi Ibarske magistrale u Preljini, vozila se preusmjeravaju sporednim putevima kroz okolna sela, ali su formirane su kolone, prenosi Srna.

Potpredsjednik Vlade Srbije Zorana Mihajlović ocijenila je da je životna sredina još jednom zloupotrijebljena u političke svrhe i da prosvjed nema nikakve veze s ekološkim temama.

"Ne postoji nikakav ugovor između Vlade Srbije i bilo koje kompanije, pa ni Rio Tinta, o eksploataciji litijuma. Svako inzistiranje da se poništi nešto što ne postoji je plod neznanja ili namjernog dovođenja u zabunu građana i građanki Srbije", rekla je Mihajlovićeva.

Ona je podsjetila da je ranije jasno rečeno da neće biti nikakvih koraka u projektu "Rio Tinto" bez dogovora s građanima kojih se taj projekat direktno tiče, posebno kad nisu još završene ni sve studije.

"Uzbunjivanje građana iznošenjem neistina, blokiranje prometa i postavljanje zahtjeva za koje se unaprijed zna da nemaju osnovu u činjenicama pokazuje neodgovornost onih koji se time bave, kao i da razlozi za blokade nisu ekološki već čisto politički", rekla je Mihajlovićeva.

Kopirati
Drag cursor here to close