Spremni na bunt

Nijemci spremaju prosvjede zbog covid restrikcija

Očekuje se da će najveći prosvjedi biti u obalskoj luci Rostock i glavnom gradu države Schwerin. Prethodni prosvjed 27. prosinca u Schwerinu privukao je nekoliko tisuća ljudi.
Vijesti / Svijet | 03. 01. 2022. u 16:23 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nekoliko prosvjeda protiv koronavirusnih restrikcija u Njemačkoj trebalo bi se održati večeras u sjeveroistočnoj pokrajini Mecklenburg -Zapadna Pomeranija, dok su pozivi političara na obvezno cijepljenje postajali sve glasniji.

Očekuje se da će najveći prosvjedi biti u obalskoj luci Rostock i glavnom gradu države Schwerin. Prethodni prosvjed 27. prosinca u Schwerinu privukao je nekoliko tisuća ljudi.

Pored restrikcija u svakodnevnom životu, fokus velikog bijesa prosvjednika je planirani zakon o obaveznom cijepljenju koji favorizira koalicijska vlada.

Stopa cijepljenja u Njemačkoj je nešto više od 71 posto i polako raste. Mnogi od onih koji su već dobili dvije doze cjepiva primit će booster doze, ali značajan dio populacije - 25,8 posto - uopće nije cijepljen. Ovo uključuje djecu od 5 godina i mlađu koja uglavnom još ne ispunjavaju uvjete, prenosi dpa.

Necijepljeni pojedinci se već suočavaju s većim restrikcijama u pogledu pristupa javnom životu - uključujući i zabranu ulaska u mnoge trgovine i rekreacione objekte u Njemačkoj.

Premijer Sjeverne Raine Westfalie, najnaseljenije njemačke države, Hendrik Wüst, pozvao je u ponedjeljak saveznu vladu da ne odgađa uvođenje obveznog cijepljenja širom zemlje.

''Potrebne su nam obaveznog cijepljenja'', rekao je on za emiter ARD. Kancelar Olaf Scholz je prije stupanja na dužnost razgovarao o datumu u veljači, rekao je.

''On mora održati svoju riječ, sada kada je kancelar'', kazao je on.

Službena etička komisija izjasnila se za proširenje obveznog cijepljenja koje je već na snazi za zdravstvene radnike na ostatak stanovništva.

Nacionalni institut Robert Koch (RKI) za kontrolu bolesti zabilježio je u ponedjeljak povećanje sedmodnevne stope incidencije peti dan zaredom i ona sada iznosi 232,4. Još 68 osoba je umrlo od virusa u posljednja 24 sata.

Epidemija virusa nastavlja da remeti politički život u Njemačkoj. Važan sastanak konzervativne Kršćansko-socijalne unije (CSU) otkazan je zbog osoba zaraženih koronavirusom među prisutnima, a među kojima je i španjolski gostujući govornik, saznaje dpa.

Kopirati
Drag cursor here to close