Istraga pokrenuta

Prosvjed zbog zloupotrebe lijekova za oboljele od raka, traže se ostavke

Jedan prosvjednik, koji je rekao da je izgubio majku od raka dojke nekoliko dana nakon lemoterapije, okrivio je osoblje za neadekvatno liječenje, dodajući da je morao sam da brine o svom roditelju.
Vijesti / Svijet | 05. 09. 2023. u 09:22 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stotine građana Sjeverne Makedonije prosvjedovali su u ponedjeljak u glavnom gradu Skoplju protiv načina rada Univerzitetske klinike za radioterapiju i onkologiju, nekoliko dana nakon što je pokrenuta istraga povodom navoda o zloupotrebama lijekova za oboljele od raka.

Građani su se organizirali putem društvenih mreža, a prosvjed dolazi nakon pisanja medija o nedoličnom tretmanu pacijenata, zloupotrebi dužnosti medicinskog osoblja, krađi i ilegalnoj preprodaji lijekova u Sjevernoj Makedoniji i izvan zemlje.

Optužbe za neadekvatno liječenje

Građani su se okupili ispred sjedišta Vlade Sjeverne Makedonije tražeći ostavke ministra zdravlja i premijera Sjeverne Makedonije.

Držali su transparente na kojima je pisalo "Ubojice za profit", "Ovo je tvoja posljednja doza", "Koliko vrijedi ljudski život", "Onkologija = genocid".

Prosvjednici su crvenom bojom ispisali "Ubojice". Jedan prosvjednik, koji je rekao da je izgubio majku od raka dojke nekoliko dana nakon kemoterapije, okrivio je osoblje za neadekvatno liječenje, dodajući da je morao sam da brine o svom roditelju.

"Nisam uspio da se izborim za svoju majku, ali ću se boriti za sve vaše majke i očeve koji boluju od raka. Ovo ludilo mora prestati", rekao je on, okrivljujući Vladu što "nije uspjela ukloniti korumpirane liječnike ".

''Krađa lijekova''

Prosvjednici su potom krenuli prema Osnovnom javnom tužiteljstvu (PPTH), gdje su zahtijevali da ova institucija procesuira sve umiješane osobe.

Poručili su da "krađa lijekova u onkologiji ne treba da prođe nekažnjena". Ispred zgrade tužiteljstva crvenom bojom ispisano je "Sudionik u zločinu".

U znak prosvjeda, neki od prosvjednika su bacali jaja u pravcu zgrade tužilaštva, dok su brojne policijske snage formirale kordon kako ispred sjedišta vlade tako i te pravosudne institucije.

Foto: Anadolija / Prosvjed zbog zloupotrebe lijekova za oboljele od raka

Predsjednik Stevo Pendarovski reagovao je na događanja na Univerzitetskoj klinici za radioterapiju i onkologiju. U odgovoru iz kabineta predsjednika navodi se da je klinika "umjesto da pruži punu podršku i zaštitu onim osobama sa najtežom dijagnozom, zdravstveni sustav je očigledno zakazao".

Pendarovski je pozvao na brzo i učinkovito okončanje istraga i sudskih postupaka, bez izuzetaka.

U međuvremenu, premijer Dimitar Kovačevski je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da je to "zločin koji se mora riješiti", dodajući da su "prvi put Ministarstvo unutarnjih poslova i tužilaštvo sproveli akciju prikupljanje dokaza u vezi sa javnim optužbama i sumnjama".

Ministar zdravlja Fatmir Mexhiti također je zatražio brzo razjašnjenje skandala.

Oporbena VMRO-DPMNE optužila je vlast da, iako je znala za događanja u onkologiji, ipak šuti. Ova stranka je najavila da će za ovaj slučaj formirati istražnu komisiju u Sobranju i da će postojati krivična i politička odgovornost.

Kopirati
Drag cursor here to close