Mira nema na vidiku

Prošle su dvije godine rata

Prije zauzimanja Avdijivke, crta bojišnice u dvogodišnjem ratu nije se značajno pomaknula od kraja 2022.
Vijesti / Svijet | 23. 02. 2024. u 20:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rat Rusije i Ukrajine ove će subote ući u svoju treću godinu, označavajući još jednu mračnu prekretnicu u sukobu za koji su Ujedinjeni narodi upozorili da će ostaviti utjecaj koji će se "osjećati generacijama".

Od 24. veljače 2022. godine, rat je odnio živote najmanje 10.582 civila, uključujući 5.017 muškaraca, 3.093 žena i 587 djece, prema posljednjim podacima UN-a objavljenim ovog tjedna.

Ranjeno je najmanje 19.875 osoba, uključujući 6.524 muškarca, 4.546 žena i 1.298 djece, objavio je Ured visokog tajnika UN-a za ljudska prava, ističući da su stvarne brojke vjerojatno "značajno veće".

Podaci UN-a pokazuju da je skoro 6,5 milijuna Ukrajinaca potražilo utočište širom svijeta, a oko 3,7 milijuna ih je raseljeno unutar zemlje.

Prema svim procjenama, izgledi za mir u ovom trenutku ostaju slabi, jer su dvije strane i dalje u sukobu oko napretka.

Istodobno, rusko ministarstvo obrane u petak je objavilo kako su ruske snage  nakon osvajanja ukrajinske Avdijivke napredovale dalje na zapad.

U priopćenju ministarstva se navodi da su ruske snage prošli tjedan uništile zapadno oružje upućeno Ukrajini, uključujući sedam britanskih krstarećih projektila Storm Shadow, američke protuzračne navođene projektile Patriot i lansirna vozila te 42 minobacačke rakete HIMARS.

Prije zauzimanja Avdijivke, crta bojišnice u dvogodišnjem ratu nije se značajno pomaknula od kraja 2022.

Rusija još uvijek kontrolira gotovo petinu Ukrajine.

Nakon zauzimanja Avdijivke, jedinice "središnje skupine" ruskih snaga "nastavljaju napredovati u smjeru zapada", tvrdi rusko ministarstvo obrane.

Video: Experts analyze state of Ukraine war 2 years into Russia's invasion

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close