U potpunosti napustili grad

Rusi tvrde da su Ukrajinci ostavili svoje vojnike u Avdijivci

Pad Avdijivke najveći je vojni uspjeh Rusije od zauzimanja Bahmuta u svibnju 2023.
Vijesti / Svijet | 18. 02. 2024. u 16:29 Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusija je u nedjelju rekla da ima potpunu kontrolu nad ukrajinskim gradom Avdijivkom nakon što se Ukrajina povukla, ali navodno se neki ukrajinski vojnici još uvijek skrivaju u golemoj koksari iz sovjetskog razdoblja poslije jedne od najžešćih bitaka u ratu.

Pad Avdijivke najveći je vojni uspjeh Rusije od zauzimanja Bahmuta u svibnju 2023., a dolazi gotovo dvije godine nakon što je predsjednik Vladimir Putin pokrenuo rat punih razmjera naredivši invaziju na Ukrajinu.

Kijev razmišlja o novoj mobilizaciji, Zelenski imenovao novog šefa vojske

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da su njegove trupe napredovale 8.6 km na tom dijelu linije bojišnice od 1000 km te da se i dalje probijaju nakon smrtonosne bitke koja je razorila gotovo cijeli grad.

Ukrajina je rekla da je povukla svoje vojnike kako bi ih spasila od potpunog okruženja nakon mjeseci žestokih borbi. Putin je pozdravio pad Avdijivke kao važnu pobjedu i čestitao ruskim vojnicima.

Nakon neuspjeha Ukrajine da probije ruske linije prošle godine, Kijev razmišlja o velikoj novoj mobilizaciji, a predsjednik Volodimir Zelenski imenovao je novog zapovjednika da vodi rat.

Pročitajte još

"Šef države čestitao je ruskim vojnicima na ovom uspjehu, važnoj pobjedi", objavio je Kremlj na svojoj internetskoj stranici.

Rusi tvrde da su se Ukrajinci povukli u žurbi i ostavili vojnike i oružje

Međutim, Rusija je rekla da još ima ukrajinskih vojnika koji se u Avdijivki skrivaju u koksari iz sovjetskog vremena, nekoć jednoj od najvećih u Europi, koja je ključna za ruski cilj osiguranja pune kontrole nad industrijskom regijom Donbasa.

"Poduzimaju se mjere kako bi se grad potpuno očistio od militanata i kako bi se blokiralo ukrajinske postrojbe koje su napustile grad i utvrdile se u tvornici koksa i kemikalija u Avdijivki", rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov.

Ukrajinske vlasti još nisu javno komentirale. Ruska državna televizija prikazala je skidanje plavo-žutih ukrajinskih zastava u Avdijivki i podizanje ruske bijelo-plavo-crvene zastave, uključujući i iznad koksare.

Rusija je ukrajinsko povlačenje opisala kao užurbano i kaotično rekavši da je bilo ostavljenih vojnika i oružja. Ukrajinska vojska je rekla da je bilo žrtava, ali da se situacija donekle stabilizirala nakon povlačenja.

Avdijivka od posebne važnosti za Ruse

Putin je poslao desetke tisuća vojnika u Ukrajinu u veljači 2022. pokrenuvši rat punih razmjera nakon osam godina sukoba u istočnoj Ukrajini između ukrajinskih snaga i proruskih Ukrajinaca.

Avdijivka, koju Rusi zovu Avdejevka, prošla je desetljeće sukoba. Ima posebnu simboliku za Rusiju budući da su je 2014. nakratko zauzeli separatisti koje podržava Moskva i koji su zauzeli dio istočne Ukrajine, ali su je potom ponovno zauzele ukrajinske trupe.

Ukrajinski ministar obrane Rustem Umerov rekao je da je Avdijivka pokazala potrebu za modernim sustavima protuzračne obrane za suprotstavljanje navođenim bombama i dalekometnim oružjem za uništavanje neprijateljskih formacija. Rekao je da su potrebne i topničke granate.

General-pukovnik Oleksandr Sirski, koji je prošlog tjedna preuzeo zapovjedništvo nad ukrajinskom vojskom nakon smjene Valerija Zalužnog, rekao je da su se ukrajinske snage vratile na sigurnije položaje izvan grada "kako bi se izbjeglo da budu okružene i sačuvali životi i zdravlje vojnika".

Kopirati
Drag cursor here to close