Sirija

Projektili pogodili Assadovu vojnu bazu, nepoznato tko je pokrenuo napad  

Detalji još nisu poznati niti je je jasno tko je odgovoran za napade.
Vijesti / Svijet | 09. 04. 2018. u 09:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Projektili su jutros pogodili vojni aerodrom u Siriji, a nekoliko osoba je poginulo ili je ozlijeđeno, javili su državni mediji, prenosi BBC.

Nekoliko projektila je pogodilo vojnu bazu Tiyas, poznatu kao T4, nedaleko od Homsa, i to u ranim jutarnjim satima. Detalji još nisu poznati niti je je jasno tko je odgovoran za napade.

Napadi dolaze nakon što je u cijelom svijetu upaljen alarm zbog kemijskog napada na civile u gradu Douma kada su desetine osoba poginule.

Američki predsjednik Donald Trump i francuski predsjednik Emmanuel Macron izdali su zajedničko priopćenje u kojima najavljuju ''koordinaciju snažnog zajedničkog odogovora'' na napad kemijskim oružjem. Ali, američki dužnosnici negiraju da su ispalili rakete.

''Američko ministarstvo odbrane ne provodi u ovom tretnutku zračne napade. Ali, pratimo situaciju i podržavamo diplomatske napore koj su u toku kako bi one koji su odogovorni za kemijske napade u Siriji pozvali na odgovornost'', priopćeno je.

Francuzi tvrde da nisu izvršili zračne napade na Siriju

Francuska nije izvršila zračne napade na Siriju, naveli su izvori iz ministarstva obrane jutros, prenosi Reuters.

''Nismo mi'', rekao je izvor u Parizu, prenosi agencija.

SAD su, također, negirale da su izvele zračne napade na vojne ciljeve u Siriji. Assadov režim je doživio osude iz cijelog svijeta zbog napada kemijskim oružjem na civile u Doumi pri čemu su desetine osoba poginule.

Državni mediji u Damasku su jutros objavili da je ciljana vojna baza te da je nekoliko osoba poginulo. Sirijski opservatorij za ljudska prava, navodi da je 14 osoba ubijeno u napadu, među kojima ima i osoba stranog porijekla aludirajući na šiitske milicije koje podržava Iran, a koje se bore na strani Assada.

Kako je ranije objavio BBC, zračne udare na Assadove snage u nekoliko navrata je ranije vršio i Izrael. SAD i Francuska su najavile koordiniran odgovor na upotrebu kemijskog oružja.

Kopirati
Drag cursor here to close