Raniji odlazak

Trump povlači američke vojnike iz Sirije?

Vijesti / Svijet | 30. 03. 2018. u 20:53 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Donald Trump poručio je svojim savjetnicima da želi rani odlazak američkih vojnika iz Sirije, priopćila su u petak dvojica visokih dužnosnika njegove administracije.

Trump provodi uskršnji vikend na svom imanju u Palm Beachu na Floridi. Tijekom jučerašnjeg govora u Richfieldu u saveznoj državi Ohio, on je objavio svoju želju da povuče američke snage iz Sirije i da preda ovlasti nad sigurnošću regionalnim zemljama.

''Mi odlazimo iz Sirije, nadam se veoma skoro'', izjavio je Trump, govoreći o savezničkim pobjedama protiv militanata iz Islamske države.

''Neka drugi sada brinu o Siriji. Veoma skoro, u najskorije vrijeme, mi odlazimo. Vratit ćemo se u našu zemlju, tamo gdje pripadamo, tamo gdje želimo biti'', kazao je američki čelnik.

Dužnosnici administracije, koji su govorili za Reuters pod uvjetom da ostanu anonimni, kazali su da Trumpovi komentari tijekom govora odražavaju njegove interne rasprave sa savjetnicima tijekom kojih je upitao zašto bi američki vojnici trebali ostati kada su porazili militante.

Trump je jasno poručio da "kada ISIL i njihovi ostaci budu uništeni, Sjedinjene Države će se okrenuti zemljama u regiji tražeći od njih da odigraju veću ulogu u osiguravanju sigurnosti, kazao je jedan dužnosnika. 

Takva politika nije ni blizu finaliziranja, dodao je.

Drugi dužnosnik je kazao da su Trumpovi savjetnici za nacionalnu sigurnost poručili američkom predsjedniku da bi američke snage trebale ostati u manjem broju barem sljedećih nekoliko godina da konsolidiraju vojne pobjede nad militantima i da osiguraju da Sirija praktično ne postane iranska vojna baza.

Vodeći savjetnici za nacionalnu sigurnost raspravljali su o Siriji na nedavnom sastanku u Bijeloj kući, ali bi tek trebali odrediti strategiju za američke vojnike u toj zemlji koju bi preporučili Trumpu, kazao je dužnosnik. 

''Do sada nije izdato naređenje za odlazak (iz Sirije)'', rekao je.

Oko 2.000 američkih vojnika trenutno je razmješteno u Siriji.

Jedan američki vojnik među dvojicom je ubijenih ljudi u eksploziji improvizirane eksplozivne naprave u Siriji u četvrtak, priopćila su dvojica američkih dužnosnika za Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close