????? ??????

Procurio navodni plan ruske aneksije istočne Ukrajine

Vijesti / Svijet | 26. 02. 2015. u 12:03 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Moskva je planirala aneksiju istočnih dijelova Ukrajine prije više od 12 mjeseci, objavio je ruski opozicijski list "Novaja gazeta".

Ured Vladimira Putina je, navodno, sastavio detaljnu mapu puta kako bi "proruski zaokret" omogućio pripajanje Krima i nekih istočnih pokrajina Rusiji, samo nekoliko tjedana prije svrgavanja predsjednika Viktora Janukoviča i početka ukrajinske krize, prenio je britanski "Independent".

Prema dokumentu do kojeg je, navodno, došla "Novaja Gazeta", Rusija je identificirala Janukoviča kao čovjeka koji je politički bankrotirao i napravila je plan prema kojem bi puč na kraju doveo do ekspanzije Rusije.

Ove eksluzivne informacije koje je iznio list, jedan od posljednjih neovisnih medija u zemlji, koji je nedavno nominiran za Nobelovu nagradu za 2015. godinu zbog svog istraživačkog rada, ne mogu biti provjerene iz neovisnih izvora.

Navodno, dokument, koji je na engleski preveo "Kijev post", je predat Putinovom uredu na razmatranje između 4. i 12. veljače 2014. - istog mjeseca kada je ukrajinski parlament svrgnuo Janukoviča.

"Novaja gazeta" je u svom uvodniku objavila da događaji koji su uslijedili u Ukrajini puno nalikuju na mapu puta "korak po korak", političku i propagandnu logistiku ruskog mješanja u ukrajinsku unutarnju politiku, i za otuđenje Krima i ukrajinskih istočnih provincija.

Među detaljima plana je i pogrdna ocjena Janukoviča, koga je Rusija kasnije predstavila kao žrtvu državnog udara i jedinog legitimnog lidera u Ukrajini.

Navodi se da su istočne prekogranične regije "Donbas" i "Dnjepar" s točke gledišta Europske unije, legitimni "euroregioni".

Koristeći taj instrument, Rusija bi trebalo da postigne dogovore o prekograničnoj suradnji i onda da uspostavi direktne međudržavne odnose s ukrajinskim teritorijama gdje postoji stabilno prorusko biračko tijelo, navodno piše u dokumentu.

Dokument, također, sugerira da bi podrška Rusije tim teritorijama, bila očigledan "teret za proračun u aktuelnoj situaciji", ali dodaje se, "da će nam u geopolitičkom smislu donijeti neprocjenjivu korist - naša zemlja će dobiti pristup novim demografskim izvorima i visokokvalificiranom osoblju u oblasti industrije i transporta".

Jedan dio dokumenta izgleda da iznosi potrebu za destabilizacijom u istočnoj Ukrajini.

Da bi se inicirao proces proruskog zaokreta na Krimu i na teritorijama u istočnoj Ukrajini, potrebno je stvoriti događaje koji bi unaprijed cijelom procesu dali politički legitimitet i moralno opravdanje, navodi se u dokumentu, prenosi B92.

Kopirati
Drag cursor here to close