Istraga

Procurile snimke: Njemački časnici raspravljaju o rušenju Krimskog mosta

Njemačka novinska agencija DPA javila je pak u subotu da je razgovor njemačkih časnika autentičan.
Vijesti / Svijet | 02. 03. 2024. u 15:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemački kancelar Olaf Scholz izjavio je da je u tijeku ''temeljna, intenzivna i brza'' istraga u vezi s audio-snimkom razgovora njemačkih vojnih časnika o sigurnosnim temama koje se tiču Rusije i Ukrajine.

''Ovo se sada istražuje veoma temeljno, veoma intenzivno i veoma brzo. To je ono što je neophodno'', rekao je Scholz za DPA.

Četiri časnika

Margarita Simonjan, glavna urednica kanala Russia Today i medijske grupe Rusija sevodnja, objavila je u petak tekst razgovora četiri predstavnika Bundeswehra o potencijalnom napadu na Krimski most raketama Taurus.

Njemačka novinska agencija DPA javila je pak u subotu da je razgovor njemačkih časnika autentičan.

I magazin Bild piše kako sve upućuje na to da je snimka autentična iako Bundesver to još nije potvrdio.

Na snimci se može čuti kako četiri časnika Bundeswehra razgovaraju o mogućnostima krstareće rakete Taurus - očigledno u pripremi za brifing njemačke savezne vlade.

Kako navodi Bild, iz te snimke se zaključuje da četvorica časnika ne pretpostavljaju da bi zbog slanja raketa njemački vojnici nužno morali biti poslani u Ukrajinu, mada je to upravo ono što je savezni kancelar Scholz više puta navodio kao razlog da opravda svoje "ne" isporuci Taurusa.

Obuka pilota

Časnici Bundeswehra su, prema transkriptu, također predložili načine na koje bi se rakete mogle koristiti u Ukrajini. Scholz smatra da bi sugeriranje ciljeva tih raketa Njemačku pretvorilo u zaraćenu stranu.

Bild navodi da njemački časnici razgovaraju o obuci ukrajinskih pilota i drugim tehničkim detaljima i spominju samo one ciljeve za koje pretpostavljaju da su očigledni za Ukrajince.

Prema transkriptu razgovora, koji je objavio RT, razgovor je vođen 19. veljače, a jedan od časnika je spomenuo planirano putovanje u Ukrajinu 21. veljače kako bi koordinirao udare na ruske ciljeve.

"Želio bih reći još nešto o rušenju mosta. Intenzivno smo proučavali to pitanje i, nažalost, došli smo do zaključka da je most, zbog svoje veličine, sličan pisti. Dakle, će možda zatezati 10 ili čak 20 projektila", rekao je jedan od sugovornika.

Sakriti sudjelovanje

Zatim su predložili da se cijela operacija podijeli na faze i da se obrate Velikoj Britaniji za pomoć prilikom planiranja, piše RT.

Inspektor ratnog vazduhoplovstva koji je sudjelovao u razgovoru spomenuo je mogućnost da se Kijevu isporuči 100 raketa Taurus u dvije ture, a njemački vojnici su razmatrali mogućnost napada tim raketama uz pomoć lovaca Dassault rafale, prenosi RT.

RT ocjenjuje da se čini da glavni problem njemačkih časnika nije tajna isporuka Taurusa u Ukrajinu, što je već načelno odlučeno, već kako sakriti vlastito sudjelovanje u napadu koji podrazumijeva rušenje Krimskog mosta.

Kopirati
Drag cursor here to close