Izrael

Pritisnut aferama, Netanyahu optužuje ljevicu i medije

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu objavio je u subotu videosnimku u kojoj optužuje ljevicu i medije da čine pritisak na glavnog državnog odvjetnika ne bi li ga potonji optužio za korupciju, tri mjeseca prije važnih izbora.
Vijesti / Svijet | 19. 01. 2019. u 23:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Benjamin Netanyahu po anketama ima najviše izgleda na prijevremenim parlamentarnim izborima 9. travnja, ali bi ih eventualne optužnice o kojima govore glasila mogle oslabiti.

Nakon višemjesečne istrage, policija je predložila podizanje optužnice protiv Netanyahua u trima predmetima za navodnu korupciju. Odluka je sada na glavnom državnom odvjetniku Avishaju Mandelblitu.

Snimka objavljena u subotu navečer na društvenim mrežama počinje plakatom na kome piše: "Već tri godine ljevica i mediji žele prisiliti glavnog državnog odvjetnika da po svaku cijenu odluči o podizanju optužnice" (protiv premijera).

Na snimci se zatim vide Netanyahuovi politički protivnici koji u studenom 2016. prosvjeduju ispred kuće glavnog državnog odvjetnika u predgrađu Tel Aviva. Nose transparente i traže njegovu ostavku izvikujući "Bibi (premijerov nadimak), mjesto ti je u zatvoru". Snimka se završava pitanjem "Hoće li uspjeti?", smjerajući na predstavnike oporbe, piše Hina.

Ministarstvo pravosuđa je priopćilo, kako prenose glasila, da "glasine i druge snimke neće nipošto utjecati na odluku koju će (glavni državni odvjetnik) donijeti samo na temelju stručnih mjerila".

Netanyahua i suprugu mu Saru sumnjiči se da su pokušali pridobiti naklonost informativne mrežne stranice u zamjenu za vladine povlastice velikoj telekomunikacijskoj kompaniji.

Premijer je već najavio da neće podnijeti ostavku bude li pozvan na saslušanje prije izbora.

Kopirati
Drag cursor here to close