Srbija

Priprema se 'Enciklopedije genocida u NDH'

Iza pripreme ove antologije nalazi se beogradski Muzej genocida, Odbor za Jasenovac Srpske pravoslavne crkve, kao i vlade Srbije i Republike Srpske.
Vijesti / Svijet | 25. 09. 2018. u 10:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Počinje rad na izradi enciklopedije o stradanju Srba, Židova i Roma pod ustaškim režimom u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, za vrijeme Drugog svjetskog rata, pišu Večernje novosti.

Iza pripreme ove antologije nalazi se beogradski Muzej genocida, Odbor za Jasenovac Srpske pravoslavne crkve, kao i vlade Srbije i Republike Srpske, prenijela je Srna.

''Izrada 'Enciklopedije genocida u NDH' bit će najveći poduhvat domaće historiografije, iza kojeg će sredstvima i drugom pomoći stajati i Republika Srpska, a na čelu njenog tima suradnika bit će povjesničar Dragan Davidović, sadašnji direktor Sekretarijata za vjere Republike Srpske, koji će biti i jedan od urednika izdanja'', pišu Novosti.

Knjiga bi trebala imati četiri toma a objavljivanje enciklopedije na srpskom i engleskom jeziku, u tisdkanom i digitalnom izdanju, je planirano za 2023. godinu. Kako navode srbijanski mediji, na njoj će raditi ''međunarodna grupa, koju će činiti više od sto znanstvenika i stručnjaka iz raznih oblasti''.

''Zadatak ovog tima bit će da, po uzoru na 'Enciklopediju holokausta', koju je izdao izraelski Yad Vashem, sakupi i obradi informacije o genocidu u NDH, sadržane u više tisuću knjiga, znanstvenih radova, studija i drugih publikacija'', navodi se.

Kopirati
Drag cursor here to close