Srbija

Originali NDH moraju ostati u Srbiji

List navodi da Vojni arhiv čuva arhivsku građu fonda NDH, a sređeno je i obrađeno 555 kutija za koje postoji sumarni i analitički inventar.
Vijesti / Politika | 04. 04. 2018. u 09:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  
Originalna arhivska građa Nezavisne Države Hrvatske (NDH) mora ostati u posjedu Srbije, a kopije mogu biti izdane u skladu s dogovorima Vlade Srbije i u skladu sa sigurnosnim procedurama i interesima, objavljeno je iz Ministarstva obrane Srbije.

Ovaj stav iznesen je povodom zahtjeva Zagreba da se preko Povjerenstva za sukcesiju Hrvatskoj vrati originalna građa koja se odnosi na ustaški režim Ante Pavelića, piše beogradska Politika, prenijela je Srna.

U Ministarstvu obrane podsjećaju da je Vlada Srbije 1. travnja 2010. formirala Međuresorsku radnu grupu za provođenje Aneksa D Sporazuma o pitanjima sukcesije, čiji je zadatak da Koordinacijskom tijelu Vlade priprema prijedloge u vezi sa zahtjevima država-nasljednica, u pogledu Državne arhive SFRJ.

U odgovoru se navodi da Koordinacijsko tijelo Vlade do sada nije tražilo službeni stav od Ministarstva obrane po zahtjevu Hrvatske o potraživanju arhivske građe NDH, pa s tim u vezi Vojni arhiv nije o tome davao svoje mišljenje.

"Napominjemo, Aneksom D Sporazuma o pitanjima sukcesije, koji se odnose na arhive, određeni su principi na osnovu kojih države-nasljednice mogu da potražuju arhivsku građu, pa s tim u vezi i mogućnost njihove primjenjivosti na fond NDH", navode iz Ministarstva.

List navodi da Vojni arhiv čuva arhivsku građu fonda NDH, a sređeno je i obrađeno 555 kutija za koje postoji sumarni i analitički inventar.

U okviru sređenog dijela arhive NDH, značajni su i podaci Državne komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača: tematski popisnih osnovnih dokumenata ustaško-domobranskih jedinica i ustanova koji govore o logorima, zatvorima, stremljenjima i deportiranju.

Tu su i popisi logora, planovi logora Jasenovac, popisi zatočenika i žrtava, zapisnici anketne komisije, fotografije, obdukcijski protokoli, zapisnici sa saslušanja zatočenika iz logora Stara Gradiška, prikaz logora u Sisku, Capragu, Bačkoj Topoli, Petrovgradu i Makedoniji.

U Ministarstvu potvrđuju da su pravna i fizička lica iz Hrvatske u proteklim godinama istraživala tu građu.

"Teme istraživanja hrvatskih državljana i institucija, udruženja i ustanova odnosile su se, u najvećoj mjeri, na podatke o domobranima u NDH, `povijest 369. pukovnije NDH`, `Povijest i djelovanje 4. oružničke pukovnije`, `Vjera i nasilje u istočnoj Hrvatskoj i sjeveroistočnoj Bosni 1941-45`, `Prešućene žrtve Drugog svjetskog rata i osječko-baranjske županije`, `Središnja Podravina 1941-48`, `Stradanje Roma na području NDH za vrijeme Drugog svjetskog rata`, `Maks Luburić` i druge teme", naveli su iz srbijanskog Ministarstva obrane.
Kopirati
Drag cursor here to close