Prilagođavanjem promjenama, NATO će ostati najuspješniji savez u povijesti

Uoči summita lidera NATO-a, prvi čovjek organizacije Stoltenberg nazočioo je Briselskom forumu
Vijesti / Svijet | 14. 06. 2021. u 12:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Generalni tajnik Sjevernoatlantskog saveza (NATO) Jens Stoltenberg izjavio je da će najsnažnija poruka današnjeg samita lidera te organizacije biti da će, uz prilagodbe promjenama, to i dalje biti najuspješniji savez u povijesti, javlja Anadolija.

Lideri NATO-a u popodnevnim satima će nazočiti summitu u sjedištu organizacije u Bruxelessu, a Stoltenberg je jutros nazočio i Briselskom forumu koji se održava u okviru niza susreta organiziranih na marginama summita.

NATO se prilagođava

''Kako se NATO prilagođava promjenama, ostat će najuspješniji savez u povijesti'', kazao je Stoltenberg.

Komentirajući prošlogodišnju smjenu vlasti u Sjedinjenim Američkim Državama, Stoltenberg je kazao da je fantastično vidjeti snažnu i osobnu posvećenost koju američki predsjednik Joe Biden gaji prema NATO-u.

''On dobro poznaje NATO i uvjeren je u ideju suradnje između Sjeverne Amerike i Europe unutar NATO-a'', naglasio je Stoltenberg.

Stoltenberg je komentirao i povlačenje NATO snaga iz Afganistana te je kazao da je ostanak u toj zemlji nosio mnogo rizika, a da u Afganistanu ipak ostaju dobro obučene lokalne snage.

Naglasivši važnost stalnog povećavanja novčanih izdvajanja članica za zajednički proračun NATO-a, Stoltenberg je rekao da će obuke i jačanje lokalnih snaga biti među prioritetima organizacije u budućnosti.

Odlučna agenda za budućnost

''Danas smo se ovdje okupili kako bismo postigli dogovor o odlučnoj agendi za budućnost'', kazao je Stoltenberg.

Među glavnim temama današnjeg samita NATO-a će biti usponi Rusije i Kine, jačanje kolektivne sigurnosti, a ta organizacija će prvi put o klimatskim promjenama raspravljati u kontekstu njihovog utjecaja na sigurnost.

Čelnik NATO-a Stoltenberg smatra da je s Rusijom potrebno graditi dijalog zarad otklanjanja prijetnji koje dolaze iz te zemlje te je dodao da je u tom kontekstu važan sastanak kojeg će 16. lipnja u Ženevi imati američki predsjednik Biden i ruski kolega Vladimir Putin.

Kopirati
Drag cursor here to close