Zveckanje

NATO upozorava Moskvu i Minsk da ne prijete članicama Saveza

"Iz prošlosti smo morali naučiti da je Rusija masovno kršila teritorijalni integritet država poput Ukrajine, Gruzije i Moldavije", dodao je.
Vijesti / Flash | 06. 06. 2021. u 09:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Čelnik NATO-a upozorio je Rusiju i Bjelorusiju da ne prijete članicama Sjevernoatlantskog saveza nakon što su bjeloruske vlasti prisilno prizemljile putnički zrakoplov koji je bio na letu unutar EU-a", navodi se u izjavi objavljenoj u nedjelju.

"Naravno da smo u hitnim slučajevima spremni zaštititi i obraniti svakog saveznika od bilo koje vrste prijetnje koja dolazi iz Minska i Moskve", rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg za novine Welt am Sonntag.

Dodao je da "vrlo pozorno" prate što se događa u Bjelorusiji.

"Bjelorusija postaje sve više i više ovisna o Rusiji", istaknuo je Stoltenberg.

Stoltenberg je također rekao da je NATO "ozbiljno zabrinut zbog bliske suradnje Moskve i Minska posljednjih mjeseci".

"Iz prošlosti smo morali naučiti da je Rusija masovno kršila teritorijalni integritet država poput Ukrajine, Gruzije i Moldavije", dodao je.

Međutim, napomenuo je da je NATO obrambeni savez.

Litva, Latvija i Poljska, inače sve članice NATO-a, dijele granice s Bjelorusijom.

Prije dva tjedna bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko natjerao je komercijalni let Ryanaira između dviju prijestolnica EU-a, Atene i Vilniusa, da prisilno sleti u Minsk.

Bjeloruski novinar i kritičar Lukašenka Roman Protaševič i njegova djevojka Sofia Sapega, koji su bili u avionu, uhićeni su i još su uvijek u pritvoru.

Dok je EU na to odgovorio uvođenjem sankcija Bjelorusiji, ruski predsjednik Vladimir Putin primio je Lukašenka na razgovore i rekao da će Moskva podržati Bjelorusiju s 500 milijuna dolara zajma, prenosi Hina.

Putin je također naglasio svoju kontinuiranu potporu Lukašenku u sporu sa Zapadom.

Biden uoči summita s Putinom: SAD će stajati uz europske saveznike

Sjedinjene Države stajat će uz svoje europske saveznike protiv Rusije, obećao je američki predsjednik Joe Biden uoči prvog sastanka uživo s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, ali je također rekao da ne traži sukob te da želi stabilan odnos i suradnju s Moskvom.

Biden putuje za Europu u srijedu i trebao bi prisustvovati samitima skupine G7 i NATO-a te održati sastanak s ruskim čelnikom u Ženevi 16. lipnja.

Samit će se održati u vrijeme najveće krize u odnosima SAD-a i Rusije posljednjih godina, s napetostima radi brojnih pitanja, od optužbi za hakiranje do optužbi za miješanje u izbore.

U članku za Washington Post koji je objavljen u subotu, američki predsjednik je obećao ojačati "demokratske saveze" Washingtona suočene s više kriza i sve jačih prijetnji iz Moskve i Pekinga.

- Stojimo ujedinjeni kako bismo odgovorili na izazove koje Rusija predstavlja za europsku sigurnost, počevši od njezine agresije na Ukrajinu, i neće biti sumnje u odlučnost SAD-a da brani naše demokratske vrijednosti koje ne možemo odvojiti od naših interesa, napisao je.

- Predsjednik Putin zna da se neću ustručavati odgovoriti na buduće štetne aktivnosti, naveo je Biden. "Kada se sastanemo, ponovno ću istaknuti predanost SAD-a, Europe i demokracije istomišljenika da istupe za ljudska prava i dostojanstvo."

Od preuzimanja dužnosti u siječnju, Biden je pojačao pritisak na Kremlj, a nazivanje Putina "ubojicom" naišlo je na oštre kritike u Moskvi.

No obojica lidera izrazila su nadu u poboljšanje odnosa, a ruski predsjednik je u petak rekao da očekuje "pozitivan" rezultat razgovora.

Biden je u članku istaknuo da Washington "ne traži sukob" ukazujući na nedavno produljenje sporazuma Novi START o smanjenju oružja kao dokaz njegove želje za smanjenjem napetosti.

- Želimo stabilan i predvidljiv odnos u kojemu možemo surađivati s Rusijom na pitanjima poput strateške stabilnosti i kontrole naoružanja, napisao je američki predsjednik.

Kopirati
Drag cursor here to close