Sigurnosna agencija

Prijetnja napada porasla od spaljivanja Kur'ana u Stockholmu

''Procjenjuje se da je Švedska u većem fokusu nego prije zbog nasilnog islamizma na globalnom nivou'' - navela je služba sigurnosti, poznata pod švedskim akronimom SAPO.
Vijesti / Svijet | 08. 02. 2023. u 16:14 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Švedska unutrašnja sigurnosna agencija upozorila je u srijedu da je prijetnja od napada u toj skandinavskoj zemlji porasla u tjednima otkako je ekstremno desničarski aktivista zapalio Kur’an ispred turskog veleposlanstva u Stockholmu.

Agencija je navela da su međunarodne reakcije na događaje izvan veleposlanstva prošlog mjeseca bile ''opsežne'' i ''procjena je da se sigurnosna situacija pogoršala''.

''Procjenjuje se da je Švedska u većem fokusu nego prije zbog nasilnog islamizma na globalnom nivou'' - navela je služba sigurnosti, poznata pod švedskim akronimom SAPO.

Treći stupanj

Sigurnosna agencija, nije, međutim, promijenila nivo prijetnje od terorizma u Švedskoj, koji je već bio na trećem stupnju na skali od pet točaka.

Njena objava došla je u vrijeme napetosti s većinski muslimanskom Turskom oko zahtjeva Švedske i Finske za članstvo u NATO-u.

Turska je bjesna što je Švedska dozvolila održavanje antiturskih prosvjeda, a posebno što nije spriječila antiislamskog aktivistu da više puta spali Kur’an, muslimansku svetu knjigu. Turska vlada također tvrdi da Švedska ne čini dovoljno da se suprotstavi kurdskim aktivistima koje smatra teroristima.

Ukoliko se ne ispune njeni zahtjevi, Turska je priopćila da neće odobriti švedsku molbu za NATO-m, za koju je potrebna ratifikacija svih 30 članica vojnog saveza.

Stražari

U nedjelju je američko veleposlanstvo u Stokholmu izdalo upozorenje na moguće uzvratne napade terorista nakon nedavnih incidenata sa spaljivanjem Kur’ana u Europi.

U svojoj sigurnosnoj procjeni, SAPO je također naveo kampanju dezinformacija u kojoj se navodi da švedske socijalne službe otimaju muslimansku djecu.

Prošlog je tjedna premijer Ulf Kristersson izjavio da će vlada postaviti stražare u uredima socijalnih službi i dodijeliti više sredstava Švedskoj agenciji za psihološku obranu, koja je osnovana radi suzbijanja dezinformacija. Nije rekao koliko će novca biti proslijeno agenciji, prenosi AP.

Kopirati
Drag cursor here to close