Bulj

Prijedlog iz Hrvatske - Organizirati civilnu stražu na granici s BiH

Na pitanje je li to ilegalno, odgovorio je protupitanjem - je li ilegalno živjeti uz nezaštićenu granicu?
Vijesti / Svijet | 25. 10. 2023. u 14:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradonačelnik Sinja i Mostov saborski zastupnik Miro Bulj ponovio je u srijedu da će organizirati civilnu stražu na granici i samozaštitu od ilegalnih migranata na sinjskom području te je ponovno pozvao na slanje vojske duž granice s Bosnom i Hercegovinom, piše Hina.

"Šuplja nam je granica i organizirat ćemo samopomoć ako se ugrozi našu djecu", rekao je Bulj na konferenciji za novinare u Saboru te ponovno zatražio da se na granicu pošalje vojska kao pomoć policiji.

Život uz nezaštićenu granicu

Poručio je da će stanovnici Cetinske krajine biti učinkoviti u obrani granice, no nije odgovorio podrazumijeva li samozaštita i upotrebu oružja. Samo je istaknuo da će seoske straže znati odgovoriti učinkovito čak i ako se bude pucalo iz oružja.

Ponavljajući da je legalist i hrvatski branitelj, Bulj je naveo kako će stražu na granici, ako bude potrebno, organizirati preko Civilne zaštite.

Na pitanje je li to ilegalno, odgovorio je protupitanjem - je li ilegalno živjeti uz nezaštićenu granicu?

Najavio je da će u četvrtak poslati službeni dopis premijeru s pitanjem tko će biti odgovoran za incidente u pograničnim područjima gdje ilegalni migranti, među kojima su i teroristi, ulaze bez ičije odgovornosti.

"Plenković se na Markovu trgu ogradio ogradama, sebe zaštitio i stavio pod stakleno zvono, a na pograničnom području mu smeta Hrvatska vojska", kazao je Bulj zatraživši jednak tretman za sve građane i hitno uklanjanje "sramotne ograde" ispred Banskih dvora i Sabora.

Pomoć vojske

Zatražio je da vojska na granici pomogne policiji koja nema dovoljno kadra da zaštiti granicu preko koje ilegalni migranti prolaze kao kroz "šuplji sir" i pozvao Vladu da zaštiti granicu od ilegalnih migranata, nakon što su to učinile Slovenija, Mađarska i Italija.

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je da je najava sinjskog gradonačelnika o postavljanju seoskih straža zbog straha od migranata protuzakonita te da je riječ o politikanstvu i prikupljanju političkih bodova.

Na pitanje kako bi reagirala policija za slučaj da se zbog straha od migranata pojave organizirane skupine građana, ministar je rekao da bi policija provodila zakon, bez obzira o kome se radi.

''Ne bih htio dalje razvijati Buljovu tezu jer je nerealna'', nadodao je.

Kopirati
Drag cursor here to close