Vatikan

Priča o zlostavljanju: Gdje se 'skrio' Papa?!

U srijedu su se u razgovoru žrtve zauzele za to da Papa objavi ''nultu stopu tolerancije na prikrivanje spolnih zločina''  tako da se ''napiše univerzalni crkveni zakon''
Vijesti / Svijet | 21. 02. 2019. u 07:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Žrtve svećenika pedofila sastale su se u Vatikanu s organizacijskim odborom skupa o spolnom zlostavljanju koji počinje u četvrtak, ali nije im bila uslišana želja da ih sasluša papa Franjo te su zatražili audijenciju.

''Papa Franjo nije bio na sastanku. Jasno smo rekli da to po našem mišljenju nije u redu - gdje je on?'', zapitao je Peter Isely, jedan od utemeljitelja globalne skupine "Okončajte svećenićko zlostavljanje" (ECA, Ending Clerical Abuse). U izjavi novinarima Isely je rekao da su žrtve ponovile zahtjev da ih primi Papa.

''Moramo razgovarati s Papom. Ako se on može sastati sa svim tim biskupima, tada se može sastati i s nama'', rekao je Isely, prenijela je Hina.

U srijedu su se u razgovoru žrtve zauzele za to da Papa objavi ''nultu stopu tolerancije na prikrivanje spolnih zločina''  tako da se ''napiše univerzalni crkveni zakon'', rekao je Isely. Dodao je da nema ''predodžbu'' o tome što će se dogoditi.

Glasnogovornik Vatikana Alessandro Gisotti rekao je da je sastanak trajao nešto više od dva sata. Organizatori summita su vrlo zahvalni žrtvama koje su sudjelovale na njihovoj iskrenosti, dubini i snazi njihovih svjedočenja, što će  zacijelo pomoći boljem razumijevanju težine i hitnosti teškoća s kojima će se suočiti tijekom konferencije, rekao je Gisotti.

Papa Franjo na Twitteru je objavio da će se summit sastojati od nekoliko dana dijaloga i usuglašavanja, slušanja i prosudba. Bilo bi dobro da to bude i doba preobraćenja.

Na sastanku na vrhu o spolnom zlostavljanju sudjelovat će od četvrtka do nedjelje 110 predsjednika biskupskih konferencija iz nacionalnih Katoličkih crkava. Katolička crkva suočena je s velikom krizom zbog višedestljetnog prikrivanja spolnog zlostavljanja i propusta u kažnjavanju svećenika predatora. Nedavni skandali u Čileu, Sjedinjenim Državama, Australiji i Njemačkoj stvorili su pritisak na papu Franju da djeluje.

Kopirati
Drag cursor here to close