Indija

Časne sestre progovorile o seksualnom zlostavljanju

Ipak, razmjer ovog problema ostaje nejasn, navodi agencija. Mnoge sestre vjeruju da je zlostavljanje često, dok druge misle da se ono rijetko događa...
Vijesti / Svijet | 03. 01. 2019. u 10:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Časne sestre širom Indije progovorile su o seksualnom zlostavljanju u tamošnjoj katoličkoj crkvi, o svećenicima koji su ih prisiljavali na seks, o pipanju i poljupcima.

Agencija AP istražila je situaciju u Indiji i došla do zaključka da časne sestre trpe seksualno zlostavljanje već desetljećima, prenio je Tanjug.

Desetine časnih sesetara opisalo je seksualni pritisak koji su trpjele, a više desetina ljudi, među kojima i druge časne sestre, bivše časne sestre i svećenici kažu kako su znali da se takvi incidenti događaju. Kako navodi AP, u najgorim slučajevima, sestre su opisale učestala silovanja, a da ih katolička hijerarhija nije zaštitila ni na koji način.

Ipak, razmjer ovog problema ostaje nejasn, navodi agencija. Mnoge sestre vjeruju da je zlostavljanje često, dok druge misle da se ono rijetko događa, ali gotovo nijedna ne govori javno o tome, već samo iza vela anonimnosti.

Tišina je prestala ovog ljeta, kada je 44-godišnja časna sestra podnijela tužbu policiji protiv biskupa koji je, prema njezinim riječima, silovao 13 puta u posljednje dvije godine. Ona zahtjeva njegovo uhićenje. Potez časne sestre, koji AP ocjenjuje kao čin bez presedana, podijelio je katoličku zajednicu u Indiji.

Kao posljedica tužbe, sestra koja je podnijela kao i one koje je podržavaju, završili su kao izgnanici. Odvojene su od drugih časnih sestara koje tvrde da je optuženi biskup nedužan. Sada, izbjegavaju da izlaze van i redovno dobijaju prijeteća pisma.

Nuns in India reveal enduring abuse in Catholic church

KURAVILANGAD (KERALA): The stories spill out in the sitting rooms of Catholic convents, where portraits of Jesus keep watch and fans spin quietly overhead. They spill out in church meeting halls bathed in fluorescent lights, and over cups of cheap instant coffee in convent kitchens. Always, the stories come haltingly, quietly.


Odbijanje svećenika za časne sestre znači ''migoljenje'' kroz stoljećima stare seksualne i svećeničke tradicije, navodi AP.

Celibat je okosnica katoličkog religioznog života, kao i seksualna čistoća među časnim sestrama. Mnoge kažu da sestrama koje priznaju da su imale seksualno iskustvo, čak i da je ono bilo prisilno, prijeti izolacija ili čak izopćenje iz crkve.

Kopirati
Drag cursor here to close