Kritizirao Izrael

Preminuo zastupnik nakon srčanog udara tijekom govora u parlamentu

Službena emisija parlamenta prikazala je Bitmeza kako se srušio na pod nakon što je u utorak stajao na podiju pred generalnom skupštinom.
Vijesti / Svijet | 14. 12. 2023. u 18:19 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Oporbeni turski zastupnik preminuo je u četvrtak, dva dana nakon što je doživio srčani udar i srušio se u parlamentu dok je dovršavao govor u kome je kritizirao vladinu politiku prema Izraelu.

Hasan Bitmez (54), član parlamenta iz oporbene stranke Saadet, preminuo je u gradskoj bolnici u Ankari, priopćio je ministar zdravstva Fahrettin Koca novinarima u televizijskom obraćanju.

Diplomirao je na kairskom univerzitetu Al Azhar, a bio je predsjednik Centra za istraživanje islamske unije te je ranije radio za islamske nevladine organizacije, pokazuje njegova parlamentarna biografija.

Srušio se

Bio je oženjen i otac jednog djeteta.

Službena emisija parlamenta prikazala je Bitmeza kako se srušio na pod nakon što je u utorak stajao na podiju pred generalnom skupštinom.

On je kritizirao vladajuću AK partiju (AKP) predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana zbog aktualne trgovine Turske s Izraelom uprkos ratu u Gazi, i uprkos vladinoj oštroj retoričkoj kritici izraelskog vojnog bombardiranja.

''Vi dopuštate da brodovi idu u Izrael i to besramno nazivate trgovinom. Vi ste sudionik Izraela'' - kazao je Bitmez u govoru nakon što je na podijumu postavio transparent s natpisom: "Ubojca Izrael, suradnik AKP".

Ukazana pomoć

''Imate krv Palestinaca na rukama, vi ste suradnici. Vi doprinosite svakoj bombi koju Izrael baci na Gazu'' - poručio je zastupnicima tijekom rasprave o proračunu ministarstva vanjskih poslova za 2024. godinu.

Nakon što je završio govor, Bitmez je iznenada pao unatrag na pod, dok su ostali zastupnici sa svojih mjesta potrčali da mu pruže pomoć.

Koca je potom rekao kako je angiografija pokazala da su mu dvije glavne vene srca potpuno začepljene.

''Srce mu je prestalo da kuca, a zatim je reanimiran u parlamentu i za 20 minuta prebačen u bolnicu, gdje su ga medicinske mašine održale u životu'' - priopćio je Koca u utorak.

Mala islamistička stranka Saadet pridružila se glavnom oporbenom bloku koji je podržavao izazivača Kemala Kilicdaroglua na predsjedničkim izborima u svibnju protiv Erdogana, koji je pobijedio.

Sporazum saveza omogućio je zastupnicima Saadeta poput Bitmeza da osvoje mjesta u parlamentu tako što su bili imenovani na listama glavne oporbene stranke CHP, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close