Četiri desetljeća vladavine

Poznato šta se dogodilo s obitelji Sadama Huseina

Sadam Husein postao je vladar Iraka 1979. godine, kada su mu bile 42 godine. Desetljeća na vlasti donijela su mu nepopularne 'etikete' diktatora,
Vijesti / Svijet | 05. 01. 2024. u 16:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  Obitelji Sadama Huseina

Saddam Hussein nadživio je svoja dva sina. Kusaj i Uday poginuli su 22. srpnja 2003. godine u Mosulu. Oni se nisu željeli predati američkim vojnicima iz 101. zračne desantne divizije koji su imali zadatak da uhite Sadamove sinove

Sadam Husein imao je i tri kćerke. Supruga Sajida Talfah, napustila je Irak nakon Sadamovog pogubljenja vješanjem,  30. prosinca 2006. godine. Ona se nastanila u Kataru. Tijekom 2015. godine stigle su neslužbene vijesti da je ona preminula, ali to nikada nije ni demantirao niti potvrđeno, prenosi Politikin magazin.

  Obitelji Sadama Huseina

Sadamove kćerke napustile su Irak i nastanile se u Jordanu, koji im je pružio azil. Za razliku od Hale i Rane, treća ćerka Raghad se počela baviti politikom i javno govori u odbrani lika i djela njenog oca. Ona je bila umiješana u financiranje ISIL-a u Iraku.

Zbog navodnog posjedovanja oružja za masovno uništenje, čije postojanje u toj zemlji nikada nije dokazano, prije 20 godina, u noći između 19. i 20. ožujka 2003., započela je američka invazija na Irak. Nekoliko mjeseci kasnije, na današnji dan, 13. prosinca 2003., u 20 sati i 30 minuta, uhićen je tada već svrgnuti, irački predsjednik, Sadam Husein. Bila je to glavna vijest na naslovnici Večernjaka, objavljenog u ponedjeljak, 15. prosinca 2003.

'Dame i gospodo, imamo ga!', rekao je novinarima, nakon uhićenja Sadama Huseina, civilni američki upravitelj u Iraku, Paul Bremer.

Nakon raskošnog života završio u tunelu

Nakon desetljeća raskošnog života u brojnim palačama, Sadam Husein je posljednje trenutke na slobodi dočekao sklupčan, u malom, podzemnom tunelu, na dva metra dubine, prekriven smećem.

U sklopu tajne operacije te su ga večeri, u zemunici, u podrumu jedne farme u gradu Adwaru, udaljenom tek 15-ak kilometara od njegova rodnog Tikrita, pronašli američki vojnici.

U trenutku uhićenja, Sadam je imao pištolj, no nije ga ni pokušao upotrijebiti. Nije pružao nikakav otpor, bio je pričljiv i spreman na suradnju. U pohabanoj odjeći, s dugom kosom i umjetnom bradom, svrgnuti vladar Iraka izgledom je potpuno odudarao od svog dotadašnjeg imidža. No, DNK testovi su potvrdili da je uhićeni čovjek, nalik na beskućnika, doista Sadam Husein.

  Nakon raskošnog života završio u tunelu

U kolibi, u okolici Tikrita, vojnici su tada pronašli i 750 000 dolara te dva kalašnjikova. Dobro obaviješteni, libanonski izvor tvrdio je kako je informacije o lokaciji na kojoj se skriva Sadam Husein dala njegova bivša, druga supruga, Samira Shahbandar, koja je živjela s jedinim, preživjelim Sadamovim sinom, Alijem. 'Crvenu zoru', kako je nazvana operacija uhićenja Sadama Huseina, analitičari su tada ocijenili najvećim, američkim, vojnim uspjehom u devetomjesečnoj okupaciji Iraka. 

Iako je uhićenje Sadama Huseina bilo povod za slavlje u Bagdadu, Kirkuku i Basri, ta je vijest na Bliskom istoku izazvala duboko podijeljene reakcije, od oduševljenja Izraela, do tuge i nevjerice u Jordanu i na palestinskim područjima. Sadam je, naime, za brojne Palestince bio heroj, koji se protivio Izraelu i njegovim saveznicima. Sa šokom, nevjericom i ljutnjom vijest o njegovu uhićenju primili su i Jordanci, jer je većina tamošnjeg stanovništva Sadama doživljavala kao svearapskog idola i spasitelja Palestine.

Četiri desetljeća vladavine

Sadam Husein postao je vladar Iraka 1979. godine, kada su mu bile 42 godine. Desetljeća na vlasti donijela su mu nepopularne 'etikete' diktatora, tiranina i vladara kojeg se njegov narod bojao više no što se ijedan drugi narod bojao svog vođe. Gotovo četvrt stoljeća Sadamove vladavine obilježila su tri ključna poteza - napad na Iran, u koji je krenuo godinu dana nakon što je postao predsjednik Iraka, zatim sukob s Kuvajtom oko cijene nafte, koji je odlučio riješiti okupacijom te zemlje, što je bio okidač za Zaljevski rat. Po mišljenju nekih analitičara, njegova treća, a ujedno i posljednja, kobna odluka bila je da se suprotstavi tadašnjem američkom predsjedniku, George W. Bushu.

Kopirati
Drag cursor here to close