Euroatlanska misija

Povijesni trenutak na Kosovu: Potpisan zahtjev za članstvo u EU

Osmani je istaknula kako je Kosovo ovim zahtjevom korak bliže EU te kako za tu zemlju i njezine građane nikada nije postojala druga alternativa.
Vijesti / Svijet | 14. 12. 2022. u 12:22 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani, premijer Albin Kurti i te predsjednik kosovske Skupštine Glauk Konjufca potpisali su u srijedu zahtjev Kosova za članstvo u Europskoj uniji.

"Ovo je povijesni trenutak. Danas smo potpisali zahtjev za EU, a s druge strane slavimo 4. obljetnicu osnutka kosovske vojske. Oba ova povijesna događaja idu prema ostvarenju naše euroatlantske misije", kazala je predsjednica Kosova Osmani.

Osmani je istaknula kako je Kosovo ovim zahtjevom korak bliže EU te kako za tu zemlju i njezine građane nikada nije postojala druga alternativa.

"Uoči 15. obljetnice proglašenja neovisnosti, ovaj čin posvećujemo svim našim građanima. Cijeli proces je dugotrajan, ali mi smo predani tome da bude uspješan. Na taj način ćemo biti pouzdan partner", kazala je između ostalog Osmani, prenose Reporteri.

Predsjednik kosovske Skupštine Glauk Konjufca rekao da je to prvi korak na putu Kosova ka članstvu u EU te kako je za Kosovo i cijelu regiju članstvo u EU uistinu posebno jer Europska unija nudi stabilnost, demokraciju, sigurnost i napredak.

"Ovo je prvi službeni korak na putu prema članstvu u EU, dugom i nimalo lakom putu. Ovaj put ide preko Europske komisije preko i očekujemo da će nas preporučiti EU. Zaslužujemo da postanemo zemlja kandidat i cilj nam je da to postignemo što prije'', rekao je Konjufca.

Premijer Kosova Kurti istaknuo je kako je podnošenje zahtjeva prvi korak prema članstvu u najvećoj organizaciji mira i prosperiteta u Europi, Europskoj uniji.

Kurti je dodao da će napredak ovog procesa ovisiti o predanosti reformama koje unapređuju demokraciju, jačaju vladavinu prava i razvijaju gospodarstvo.

"Koliko ćemo brzo ići ovisit će o nama. Ići ćemo naprijed zahvaljujući našim zaslugama, našoj sposobnosti da ispunimo kriterije u svakom novom poglavlju. Zajedno smo u ove dvije godine dokazali da kada se nadamo i vjerujemo sve je moguće i nema te prepreke koju ne možemo savladati", zaključio je kosovski premijer.

Kopirati
Drag cursor here to close