Došlo je vrijeme

Kurti najavio zahtjev Kosova za članstvo u EU

Došlo je vrijeme da status potencijalnog kandidata pređe na viši nivo u odnosima sa Europskom unijom.
Vijesti / Svijet | 13. 12. 2022. u 12:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je da će ovaj tjedan kosovske vlasti podnijeti zahtjev za članstvo u Europskoj uniji.

"Kao što znate, mi smo posljednja zemlja na Zapadnom Balkanu koja aplicira za (članstvo) u Europsku uniju, iako smo prva zemlja u ovom regionu po vladavini prava, slobodi i demokraciji", rekao je Kurti na sjednici Vlade 13. prosinca, piše RSE.

Prema njegovoj ocjeni, došlo je vrijeme da status potencijalnog kandidata pređe na viši nivo u odnosima sa Europskom unijom.

Kosovo za sada s EU ima potpisan samo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, što je prvi korak ka članstvu.

Prethodno je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da je podnošenje zahtjeva za članstvo u Europskoj uniji kosovskih vlasti "gaženje" Washintonskog sporazuma.

Washintonski sporazum su, uz podršku Sjedinjenih Država, potpisali Srbija i Kosovo 2020. godine. Predviđao je da se Kosovo uzdrži od traženja članstva u međunarodnim institucijama i organizacijama, a da će Srbija prekinuti kampanju "otpriznavanja", odnosno da više ne traži od drugih država da povuku priznanje neovisnosti Kosova.

Vučić je rekao da je uputio pismo predsjednicima i premijerima pet država EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova jer, prema njegovoj ocjeni, prijem mogu da traže samo nezavisne države.

U tekstu prijedloga se predviđa da obje strane polaze od pretpostavke da nijedna od njih ne može predstavljati drugu u međunarodnoj sferi ili djelovati u njeno ime.

Kosovo je nezavisnost proglasilo 2008. godine. Od zemalja članica EU nezavisnost ne priznaju Španjolska, Grčka, Slovačka, Kipar i Rumunija.

Na samitu u Grčkoj 2003. godine zemlje članice EU su usvojile zajedničku izjavu kojom su podržale europsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana.

U međuvremenu se od zemalja u regionu Europskoj uniji priključila samo Hrvatska 2013. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close