Korona ne posustaje

Unatoč cijepljenju porast smrtnosti uzrokovane Covidom-19

Širom svijeta smrtnost od COVID-19 ponovno raste, posebno u Brazilu i Indiji.
Vijesti / Svijet | 07. 04. 2021. u 09:26 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Broj smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom prešao je u utorak tri miliona, dok najnoviji globalni ponovni porast infekcija COVID-19 predstavlja izazov naporima cijepljenja širom svijeta.

Širom svijeta smrtnost od COVID-19 ponovno raste, posebno u Brazilu i Indiji.

Zdravstveni službenici smatraju da je uzrok tome veći broj  novih zaraznijih sojeva virusa koji su prvi put otkriveni u Ujedinjenom Kraljevstvu i Južnoj Africi. Sve to prati umor javnosti zbog zaključavanja i drugih ograničenja.

Prema Reutersovom istraživanju, trebalo je više od godinu dana da globalni broj smrtnih slučajeva od koronavirusa dosegne tri milijuna. Sljedeći milijun smrtnih slučajeva dodan je za otprilike tri mjeseca, piše Reuters.

Brazil je vodeći u svijetu po dnevnom prosječnom broju prijavljenih novih smrtnih slučajeva i čini jedan od svaka četiri smrtna slučaja u svijetu svaki dan, prema Reutersovoj analizi.

Svjetska zdravstvena organizacija priznala je teško stanje u Barzilu zbog koronavirusa, rekavši kako je zemlja u vrlo kritičnom stanju s preopterećenim zdravstvenim sustavom.

"Zapravo se trenutno događa vrlo ozbiljna situacija u Brazilu, gdje imamo brojne države u kritičnom stanju", rekla je epidemiologinja WHO-a Maria Van Kerkhove na brifingu prošlog četvrtka, dodajući da su mnoge bolničke jedinice za intenzivnu njegu popunjene sa više od 90 posto kapaciteta.

Indija je u ponedjeljak izvijestila o rekordnom porastu infekcija COVID-19, postavši druga država nakon Sjedinjenih Država koja je objavila više od 100.000 novih slučajeva dnevno.

U Indiji najgore pogođena država Maharashtra u ponedjeljak je počela zatvarati trgovačke centre, kina, barove, restorane i bogomolje, jer su bolnice pretrpane.

Europska regija, koja obuhvaća 51 zemlju, ima ukupan broj smrtnih slučajeva s gotovo 1,1 milijun.

Pet  zemalja, Ujedinjeno Kraljevstvo, Rusija, Francuska, Italija i Njemačka, čine oko 60 posto ukupnih europskih smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom.

Sjedinjene Države imaju najveći broj smrtnih slučajeva s 555.000 i čine oko 19 posto svih smrtnih slučajeva zbog COVID-19 u svijetu.

Broj umrlih je povećan u posljednja tri tjedna ali zdravstveni službenici vjeruju da nacionalna kampanja brzog cijepljenja može spriječiti porast smrtnosti. Trećina stanovništva primila je barem jednu dozu cjepiva.

Najmanje 370,3 milijuna ljudi ili gotovo 4,75 posto svjetske populacije primilo je do nedjelje jednu dozu cjepiva COVID-19, prema najnovijim podacima  znanstvene mrežne publikacije za istraživanje i pružanje podataka Our World in Dana, a koja se fokusira na velike globalne probleme.

Svjetska zdravstvena organizacija poziva države da doniraju više doza cjepiva COVID-19 kako bi pomogle u ispunjavanju ciljeva imunizacije za najugroženije u siromašnijim zemljama.

Kopirati
Drag cursor here to close