Harmonizacija ovo, ono …

Cjepivo protiv koronavirusa samo na papiru

Kantonalni premijeri, prezentirajući nove podatke o epidemiološkoj situaciji u kantonima u posljednjih sedam dana, ukazali su na uglavnom stagnirajuće stanje.
Vijesti / Flash | 06. 04. 2021. u 17:30 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić održao je danas online sastanak s kantonalnim premijerima, s ciljem prevladavanja teške situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa, te harmonizacije i zajedničkog djelovanja u FBiH.

Kantonalni premijeri, prezentirajući nove podatke o epidemiološkoj situaciji u kantonima u posljednjih sedam dana, ukazali su na uglavnom stagnirajuće stanje, međutim, iako nije zabilježeno značajno povećanje broja novooboljenih, sve više je pacijenata s težom kliničkom slikom ili potrebom za hospitalizacijom, priopćeno je iz Ureda za informiranje Vlade FBiH.

Prema epidemiološkoj situaciji u cijeloj Federaciji BiH, te posljednjim podacima zdravstvenog sektora, sedmodnevna incidenca na razini FBiH iznosi 324 slučaja na 100 tisuća stanovnika, a najviša je zabilježena u Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom i Kantonu Sarajevo. Konstatirano da je neophodno pojačati nadzor nad provođenjem postojećih mjera.

Premijer Novalić je upoznao prisutne s poduzetim aktivnostima Vlade FBiH za nabavku cjepiva za potrebe građana u FBiH. Naglasio je da je nabavka cjepiva i pomoć zdravstvenim ustanovama prioriteti u radu Federalne vlade, te dodao da se aktivno radi na poduzimanju svih dostupnih koraka koje FBiH može učiniti u trenutnoj situaciji.

''Pored ostvarenih kontakata s određenim veleposlanstvima direktno smo se obratili i američkim kompanijama, proizvođačima cjepiva protiv koronavirusa. Ostvarili smo kontakt i s Indijom. Ušli smo i u državni program s Kinom, te bi sljedeći tjedan trebali početi i direktni pregovori za nabavku 500 tisuća kineskog cjepiva Sinopharm'', rekao je premijer Novalić.

Prisutni su informirani o najavljenoj količini, te dinamici pristizanja cjepiva u BiH iz "Covax", te EU mehanizma, kako u ovom mjesecu tako do kraja drugog kvartala.

Također, istaknuto je da je u budućem procesu plana cijepljenja, nakon zdravstvenih radnika i prioritetnih skupina, potrebno i razmotriti redoslijed ostalih prioriteta, među kojima bi se trebala naći zanimanja koja po prirodi svog posla ostvaruju veliki broj kontakata, kao što su medijski radnici, zaposleni u trgovinama, te ugostiteljskom sektoru.

Federalni premijer je upoznao kantonalne premijere da Vlada FBiH aktivno priprema program podrške zdravstvenom sektoru u iznosu od 60 milijuna KM, a koja se odnosi na pomoć zdravstvenim ustanovama i kliničkim centrima, te da se vrlo brzo treba naći i na dnevnom redu Vlade FBiH.

Također se osvrnuo na značaj održavanja likvidnosti Federacije koja jeste garant stabilnosti zdravstvenog, mirovinskog i socijalnog fonda, te da ohrabruju posljednji službeni podaci o pozitivnim ekonomskim trendovima u Federaciji, a koji pokazuju da su direktni porezi u prvom kvartalu ove godine veći za 43 milijuna KM ili 3,36 posto u odnosu na prošlu godinu.

Prema podacima Porezne uprave FBiH u posljednjih mjesec dana zabilježen je i rast broja zaposlenih za 1.400 osoba.

Sastanku su prisustvovali i zamjenici federalnog premijera Jelka Milićević i Vesko Drljača, kantonalni ministri zdravstva, predstavnik Vlade Brčko Distrikta BiH, te imunolog akademik Jasenko Karamehić.

Današnji sastanak je nastavak dogovorenog zajedničkog djelovanja i bolje koordinacije između premijera u FBiH na tjednoj razini, a naredni sastanak putem video linka bit će održan u ponedjeljak.

Kopirati
Drag cursor here to close