Tragedija

Potres u Indoneziji: Smrtno stradalo najmanje 46 osoba

Epicentar je bio oko 75 kilometara jugoistočno od Džakarte, na dubini od 10 kilometara, objavio je meteorološki i geofizički zavod BMKG, dodavši da nema opasnosti od cunamija.
Vijesti / Svijet | 21. 11. 2022. u 12:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U potresu magnitude 5,6 koji je u ponedjeljak pogodio indonezijsku pokrajinu Zapadnu Javu poginule je najmanje 46 osoba, a ozlijeđeno je njih najmanje 700, pišu Euronews i The Associated Press.

Herman Suherman, vladin dužnosnik iz Cianjura, grada u Zapadnoj Javi gdje je bio epicentar potresa, rekao je za Metro TV da je umrlo do 20 ljudi u jednoj bolnici u tom području. "Prema informacijama koje trenutno imam, samo u ovoj bolnici umrlo je gotovo dvadeset ljudi, a najmanje 300 se liječi. Većina ima slomljene kosti nakon što- su ostali zarobljeni u ruševinama zgrada", kazao je on.

Zbrajanje štete 

Epicentar je bio oko 75 kilometara jugoistočno od Džakarte, na dubini od 10 kilometara, objavio je meteorološki i geofizički zavod BMKG, dodavši da nema opasnosti od cunamija, prenosi Hina. 

Lokalni su mediji izvijestili da je potres uzrokovao rušenje krovova zgrada te da su njihovi ostaci pali na prometnice i kolnike.

Potres se nekoliko sekundi osjetio u indonezijskoj prijestolnici Džakarti u ponedjeljak. Za sada nema izvještaja o stradalima i šteti u Džakarti.

Neki su se evakuirali iz ureda u središnjoj poslovnoj četvrti Džakarte, dok su drugi izvijestili da su osjetili podrhtavanje zgrada i uočili pomicanje namještaja, rekli su svjedoci Reutersa.

Šefica BMKG-a Dwikorita Karnawati obratila se novinarima u zgradi parlamenta i savjetovala stanovnicima da ostanu na otvorenom u slučaju naknadnih potresa.

Suko Prayitno Adi iz BMKG-a rekao je da vlasti provjeravaju razmjere štete koju je prouzročio potres.

Vatreni pojas

Američki geološki institut (USGS) zabilježio je potres magnitude 5,4 po Richteru.

Indonezija i njezinih 270 milijuna stanovnika često su na udaru potresa, erupcija vulkana i cunamija jer se nalaze u Pacifičkom vatrenom pojasu - lokaciji na kojoj se nalazi dvije trećine od svih vulkana na svijetu. Pojas obuhvaća gotovo cijelu pacifičku tektonsku ploču.

Mediji javljaju o nekoliko odrona zemlje u regiji Cianjur. Uslijed potresa je oštećeno na desetke zgrada, uključujući islamski internat i druge javne objekte.

Uredski djelatnici izletjeli su iz poslovnih zgrada kada je počeo potres. Kažu da je podrhtavanje trajalo jednu minutu.

"Radio sam kada se počelo sve tresti. Mogao sam jasno osjetiti podrhtavanje. Pokušavao sam dokučiti o čemu se radi, ali postajalo je sve jače i potrajalo neko vrijeme", ispričala je odvjetnica Mayadita Waluyo za AFP.

Kopirati
Drag cursor here to close