Zemlja

Potres pomjerio Sisak i Petrinju ka istoku

Prema ranije objavljenom izvještaju Hrvatskog geodetskog instituta potres u Hrvatskoj se dogodio na rasjedu koji se otprilike pruža u smjeru sjeverozapad-jugoistok…
Vijesti / Svijet | 06. 01. 2021. u 12:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Snažni potres, koji je prošlog tjedna pogodio središnji dio  Hrvatske, uzrokovao je poimjeranje Siska prema istoku za 10, a Petrinje između 15 do 20 centimetara, objavio je Jutarnji list.

Prema izračunu izrađenom na osnovi satelitskih snimki Europske svemirske agencije, najrazorniji petrinjski potres prouzročio je pomake tla s amplitudom od čak 70 centimetara. Najveći pomak zabilježen je u šumskom području okruženom mjestima Slana, Glinska Poljana i Gora.

Na zapadnom dijelu rasjeda tlo se dignulo 40 centimetara, a pokraj grada Petrinje spustilo za 30 centimetara. Stručnjaci Geodetskog fakulteta, koji sa seizmolozima istražuju teren, pokušavaju procijeniti koliko su se gradovi Petrinja i Sisak pomakli prema istoku.

"Sisak se pomjerio u puno manjem intenzitetu nego Petrinja. Preliminarno, Sisak se pomjerio 10, a Petrinja između 15 i 20 centimetara", rekao je dr Marin Govorčin s Geodetskog fakulteta u Zagrebu.

Interdisciplinarni tim znanstvenika i dalje obilazi teren kako bi odgovorio na brojna pitanja, kaže Govorčin i dodaje da zasad nisu otkrili efekt prvog reda kao što je pucanje rasjeda na površini.

Prema ranije objavljenom izvještaju Hrvatskog geodetskog instituta potres u Hrvatskoj se dogodio na rasjedu koji se otprilike pruža u smjeru sjeverozapad-jugoistok i prolazi Pokupljem u blizini Petrinje i Gline.

Taj rasjed je granični između dva vrlo različita tektonska bloka, Dinarida i Panonskog bazena.

Dr. Tvrtko Korbar, znanstveni savjetnik Hrvatskog geološkog instituta (HGI), objavio je precizniji uvid u geologiju petrinjskog područja.

"Prema preliminarnim geološkim analizama znanstvenika i stručnjaka Hrvatskoga geološkog instituta, koje se temelje na geološkim kartama, brojnim podacima s terena koji su objavljeni u medijima, terenskoj prospekciji, raspoloživim seizmološkim te preliminarnim satelitskim podacima, potres koji je pogodio Petrinju i okolicu 28. prosinca 2020. aktivirao je sustav rasjeda u podzemlju šireg područja Siska, Petrinje i Gline", naveo je Korbar.

Kopirati
Drag cursor here to close